друкувати


Аграрії становлять 6,14% від усього кредитного портфелю банківської системи

19 серпня 2017, 08:21

Зняття мораторію на продаж земель збільшить частку аграріїв серед клієнтів банків. Таку думку висловив економіст IMF group of Ukraine Григорій Кукуруза в ефірі «5 каналу».

Він розповів, що сьогодні в Україні викривлена конкурента структура, а зняття мораторію лише може привести її у стандартний вигляд. Тобто, повернути до такої ситуації, де у великого агробізнесу не буде преференцій у вигляді дешевого доступу до міжнародного капіталу.

«Якщо ми говоримо про кредитні ставки, то великі агрокомпанії мають доступ до Варшавської чи Лондонської бірж. Залучають по 7—8% у валюті, тоді як малий та середній бізнес не має цих можливостей в Україні», — зазначив економіст.

За його словами, аграріїв не люблять кредитувати.

Аграрії — це всього 6,14% від усього кредитного портфелю банківської системи. Це надзвичайно мало, враховуючи, що це 12% ВВП, третина валютної виручки. Не кредитують тому, що у аграріїв немає застави у вигляді землі. Якщо ми знімемо мораторій, то побачимо, що малий та середній бізнес використовуватимуть землі як заставу», ‒ вважає Кукуруза.

Він уточнює, що багато банкірів спростовують цю думку. Говорять, що земля — не ліквідний актив.

Проте, наразі в банківській системі сформувався значний надлишок вільних коштів, які вони не знають куди вкласти. Рано чи пізно акціонери почнуть тиснути на топ-менеджмент банків і ті створюватимуть нові кредитні продукти для аграріїв», — прогнозує експерт.

Також, вважає він, за такої моделі буде зберігатися якість землі.

Сьогодні в аграрному секторі немає диверсифікації. З 2005 року у нас збільшилися площі під рапсом на 410%, під соняшником на 38%. Україна цього року була світовим лідером у виробництві соняшнику. Ми орієнтуємося на дуже простих сировинних культурах. Сучасна бізнес-модель — це взяти дешево землю в оренду за $56/га, коли в Європі вона по $300/га, щось на ній виростити, і цей надзвичайно простий продукт, виснажуючи землю, продавати за кордон», — підсумував Григорій Кукуруза.