друкувати


Перспективи виробництва високоолеїнових культур в Україні — аналітика

18 серпня 2017, 17:40

За останні три роки в Україні спостерігається поступова тенденція до збільшення частки площі високоолеїнових культур у загальній площі під соняшник. Про це йдеться в Довіднику «Агробізнес України».

Аналітику для інфографічного довідника розробили Агро Медіа Холдинг Latifundist Media та Top Lead. Спонсори — Baker Tilly в Україні, ПАТ «КРЕДІ АГРИКОЛЬ БАНК», юридична компанія AEQUO.

Згідно з інформацією довідника, за цей час частка площі високоолеїнових культур збільшилася на 1,4%, а в натуральному вираженні ріст склав 110 тис. га та сягнув 260 тис. га — збільшення майже удвічі.

Збільшується і виробництво. За три роки воно також майже подвоїлось: протягом 2014—2015 рр. було вироблено 255 тис. тонн, а в 2016—2017 рр. — уже 473 тис. тонн. 

Завдяки цьому нарощується і експорт. У 2017 році він сягнув 120 тис. тонн у порівнянні з 45,9 у 2013 році. Цьогоріч також почалася диверсифікація експорту: якщо минулого року 92% всієї олії було експортовано в Європу, то в 2017-му — вже 83%.

Якщо ж говорити мовою цифр, то до 2020 р. очікується середнє зростання рівня споживання ВО-олії до в 8,1% в світі та до 10,2% в ЄС. Щороку на ринку буде більше похідної продукції з високим вмістом олеїнової кислоти на 19%. Також прогнозується виникнення ринку брендів олій для забезпечення гнучкості ціноутворення й розширення асортименту.

Олійна галузь України є прикладом того, як потрібно розвивати індустрію. За останні 15—17 років наша країна перетворилася з експортера насіння соняшнику в найбільшого виробника й експортера соняшникової олії.

Понад 50% частка світового ринку — це дійсно історія успіху. Але потрібно не забувати про конкуренцію, перш за все, з боку виробників пальмової та соєвої олії. Дуже важливо для нас захистити на світовому ринку український соняшник, щоб наша країна могла мати стабільну частку в міжнародному виробництві та експорті олії. Одне з рішень — високоолеїновий соняшник, жирнокислотна композиція якого дозволить нам бути конкурентоспроможними.

Нагадаємо, що наразі найбільшими виробниками високоолеїнових культур є США та країни Європи: Франція, Португалія, Іспанія, Італія та Австрія. Саме в них надзвичайно високий відсоток засіяності площ високоолеїновими культурами. Наприклад, у США це всі 100%, тоді як у Франції і Португалії 60% та 41% відповідно. Лідерами експорту високоолеїнової соняшникової олії є Нідерланди (22%), Великобританія (19%), Італія (16%) та Іспанія (13%).