друкувати


Україна та США реалізують спільні проекти у сфері біобезпеки

18 серпня 2017, 15:36

17 серпня голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа обговорив із представниками делегації Агентства зменшення загрози Міністерства оборони США модернізацію лабораторій ветеринарної медицини в Україні та боротьбу з розповсюдженням вірусу АЧС в Україні. Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

Сторони проаналізували проект плану технічної допомоги «Програма залучення до спільної біологічної діяльності», який передбачає додаткове фінансування на проведення робіт в Україні.

Реципієнтами в рамках вказаної програми виступають установи Держпродспоживслужби, Національної академії аграрних наук України та  Міністерства охорони здоров’я тварин. Планом передбачається фінансування проведення навчання та підтримка участі у конференціях усіх реципієнтів проекту, підтримка життєдіяльності об’єктів усіх реципієнтів, роботи з будівництва та модернізації лабораторій ветеринарної медицини. Всього реципієнтами даного проекту є 10 лабораторій по всій території України.

Наразі новий план погоджений усіма сторонами та зареєстрований в Мінекономрозвитку 28.07.2017 за №3253-01.

Також учасники обговорили хід імплементації Електронної системи санітарно-епідеміологічного моніторингу та спостереження за захворюваннями в Україні (ЕЛІССЗ), до якої залучені представники Держпродспоживслужби, Black & Veatch та НУБіП України.

Окремо проаналізовано підготовку до започаткування спільного наукового проекту «UP-10», який покликаний розширити зусилля, спрямовані на дослідження та наглядову діяльність в Україні, з метою інформування про ефективні стратегії біологічної безпеки та розробку державної політики щодо боротьби з розповсюдженням вірусу АЧС в Україні.

Сторони домовилися й надалі підтримувати тісні відносини, працювати над впровадженням проектів у галузі ветеринарії та поглиблювати двосторонню співпрацю.