друкувати


Бджолярам радять об’єднуватися в кооперативи

18 серпня 2017, 14:23

Продукція українських бджолярів користується попитом у країнах ЄС, США, Канаді та країнах Азії, але об’єднання в кооперативи дозволить їм ефективніше лобіювати свої інтереси перед експортерами, державою та зарубіжними партнерами. Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева під час відкриття виставки-ярмарку «Бджільництво-2017».

У 2016 році, за даними Мінагрополітики, було експортовано майже 57 тонн меду. Галузь швидко розвивається та є важливим чинником соціального розвитку громад і сільських територій.

Заступник міністра підкреслила, що Мінагрополітики сьогодні приділяє надзвичайно велику увагу проблемним питанням галузі бджільництва, таким, як використання ветеринарних препаратів для бджіл і застосування агрохімікатів та пестицидів сільськогосподарськими виробниками, та намагається, у рамках своїх повноважень, допомагати бджолярам такі проблеми вирішувати.

Галузь бджільництва сьогодні є однією з найбільш динамічних в аграрному секторі. За останні 10 років експорт меду збільшився у сім разів. Я особисто називаю мед нашим «експортним шлягером». За перше півріччя 2017 року наші бджолярі вже експортували майже 30 000 тонн своєї продукції, причому, нашими основними покупцями є країни з високою купівельною спроможністю споживачів — Європи та США. Але я закликаю виробників меду для закріплення свого успіху на внутрішньому та зовнішніх ринках, об’єднуватися в кооперативи чи регіональні кластери», — зазначила вона.

І додала, що сьогодні команда Мінагрополітики працює над удосконаленням законодавства відповідно до європейських стандартів.

Для успішної роботи на світових ринках необхідно грати за глобальними правилами, відповідати міжнародним стандартам якості. Наша спільна мета полягає в тому, щоб у короткостроковій перспективі ми стали експортувати український мед не як сировинну продукцію, а як готовий і якісний продукт під брендом «made in Ukraine», — резюмувала Ольга Трофімцева.