друкувати


Фермери розповіли про дієве джерело фінансування свого бізнесу

25 серпня 2017, 07:27

В Україні зростає кількість користувачів форвардної програми ПАТ «Аграрний фонд» (АФ) із закупівлі зернових. Про це йдеться у матеріалі на Kurkul.com, у рамках підготовки якого проводилося опитування фермерів.

Зокрема, видання вивчило процес оформлення форварду та розрахунків за ним у Черкаському регіоні. 

Нагадаємо, що за даними керівника Черкаського відділення Аграрного фонду Олега Суходольського, цього року його відділення законтрактувало рекордну кількість зернових — 55 тис. т.

Селянське фермерське господарство СФГ «Земля» уже другий рік поспіль співпрацює з ПАТ «Аграрним фондом».

За словами заступника голови господарства Олександра Басовського, це пов’язано з простотою процедури укладення угод.

У нас дуже тісна співпраця з «Аграрним фондом». Документи оформляють швидко, так само проводиться розрахунок і платіж — після здачі документів і погодження форварду протягом 5 днів отримую аванс у розміру 65% від загальної суми, а після здачі зерна, за кілька днів, — решту коштів», — розповів голова господарства. 

Він пригадує, що взяти участь у форвардній програмі їх спонукав успішний досвід інших фермерів:

Наші колеги фермери нам порекомендували, ми прийняли пропозицію і задоволені цим. Рекомедуємо іншим також співпрацювати».

Інше фермерське господарство, «Фенікс М», працює за форвардною програмою Фонду вже 5 років. Його голова Віктор Маленко називає основні переваги форвардного контракту. Перше — мінімум мороки.

Зібрав документи і подав на розгляд, а сам займаєшся повсякденними справами — роботою в полі, доглядом за врожаєм тощо», — каже він.

Друге — Аграрний фонд оперативно підтверджує підписання договору. Третє — відбувається оцінка посівів та укладається договір страхування, що теж дуже важливо для аграріїв.

Значно менше потрібно часу на всі операції», — підсумовує фермер.

Він задоволений форвардом, хоч достеменно і не знає, що це іноземне слово означає попередню угоду.

Форвард — іще незрозуміле слово для українців, — каже він. — Та найголовніше, що він працює».

Обидва фермери наголошують на зручності системи авансового й остаточного фінансування в рамках програми. Зокрема, перші 65% коштів надходять на рахунок фермерів протягом 5 днів після укладення договору, решта — за декілька днів після переоформлення зерна.