друкувати


Україна має сформувати дві різні аграрні економіки перед відкриттям ринку землі — точка зору

18 серпня 2017, 11:36

Зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення — це лише одна частина відкриття ринку землі, але є основною складовою загального процесу, який передбачає формування двох видів економіки країни. Таку думку висловив економіст IMF group of Ukraine Григорій Кукуруза в ефірі «5 каналу».

За його словами, кінцева мета земельної реформи, яку ми продовжуємо ще з 1991 року, — це створення конкурентної структури агропромислового комплексу, яка б не була викривлена й не створювала преференцій певним видам бізнесу.

Це має бути абсолютно рівне конкурентне поле. На мою думку, це буде дві різні економіки: Західної України та Східної і Південної. Відповідно, Західна Україна матиме більш схожу на французьку аграрну економіку. Це будуть дрібні фермери, які спеціалізують на нішевій продукції з високою доданою вартістю. Східна та Південна Україна мають великі поля і спеціалізуються на роботі великих агрохолдингів, які вирощуватимуть зернові», — пояснив економіст.

Він додав, що кінцева мета земельної реформи — сформувати дві різні аграрні економіки в нашій країні, які не будуть між собою перетинатися.

Ці питання накопичувалися за 26 років реформи. І їх неможливо вирішити за один день. Нам не потрібно очікувати якогось значного ефекту від земельної реформи на наступний рік. Це довгостроковий тренд, який буде проявлятися у наступні 5—10 років», — підсумував Григорій Кукуруза.