друкувати


Україна та Китай зацікавлені у співпраці в галузі розвитку smart farming

18 серпня 2017, 08:24

Україна та Китай мають перспективні напрямки співпраці в аграрному секторі, а саме — співробітництво в галузі інфраструктури, логістики та розвитку smart farming. Про це стало відомо за результатами шостого засідання Підкомісії з питань співробітництва в галузі сільського господарства Комісії зі співробітництва між урядом України та урядом Китайської Народної Республіки.

Українську делегацію на засіданні очолювала заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева, а китайську делегацію —заступник міністра сільського господарства Китайської Народної Республіки Юй Сіньжун.

Сьогодні головним завданням для наших країн у двосторонній торгівлі є диверсифікація товарної структури експорту та імпорту, відкриття ринку КНР для більшої кількості українських продуктів. Як показує перше півріччя 2017 року, ми маємо прогрес у цьому напрямі. Китайський ринок відкрився для експорту нашої замороженої яловичини, також збільшився експорт української молочної продукції, насіння олійних культур і горіхів. Але, зважаючи на масштаби економік обох країн та можливості українського аграрного сектору, є ще досить великий потенціал як для збільшення обсягів торгівлі, так і для двосторонніх проектів між українськими й китайськими компаніями», — зазначила Ольга Трофімцева.

Заступник міністра висловила сподівання на швидке підписання протоколів щодо соняшникового шроту та буряковому жому до кінця поточного року, з метою початку українського експорту даних продуктів на китайський ринок вже у 2018 році. Також Ольга Трофімцева наголосила на надзвичайній зацікавленості української сторони у відкритті ринку КНР найближчим часом для українських черешні, продуктів з яєць, м’яса птиці, меду та продукції бджільництва, ріпаку, пшениці, лохини, сорго, яблук.

На думку Ольги Трофімцевої, цікавими напрямами для спільних проектів в аграрному секторі сьогодні є: кооперація у розвитку інфраструктури та логістики, більш активна й тісна співпраця в галузі ветеринарії та фітосанітарії, обмін досвідом у науково-технічних розробках та сфері "зеленої" енергетики. Також цікавою для України є співпраця в галузі геокадастру та формування геопросторових даних.

Зі свого боку, пан Юй Сіньжун відзначив, що китайська сторона зацікавлена у поглибленні співпраці в аграрній галузі та створенні нових проектів співробітництва.

Наприкінці зустрічі сторони підписали протокол засідання, в якому зазначені основні напрями співпраці у галузі на наступний рік та домовились про проведення сьомого засідання Підкомісії у 2018 році в Пекіні.