друкувати


«Новий вірус Petya» — україців збираються атакувати за допомогою Word

16 серпня 2017, 14:23

Українські банки й бізнес напередодні Дня незалежності можуть атакувати за допомогою найпопулярнішою в світі комп'ютерної програми, яка є майже в кожному ПК — Word. Про це йдеться в телеграмі Нацбанку №56-0007/55824, яка є у розпорядженні UBR.ua.

У документі департамент безпеки НБУ попередив підопічних про появу і поширення шкідливих програм. Він, за словами чиновників, є «модифікованим експлоїтом уразливості програмного забезпечення Microsoft Word CVE-2015-2545».

Головна небезпека нової шкідливої програми в тому, що жоден антивірус не бачить у ній погрози та не вважає вірусом.

«Поширюється шляхом розсилки листів електронної пошти з кодом, замаскованим під документ Microsoft Word. При цьому антивірусне програмне забезпечення жодного виробника, станом на 10 серпня 2017 року, не визначало цей документ, як документ зі зловмисним кодом», — підкреслюється в документі НБУ.

Для IT-фахівців викладено ключові особливості та індикатори компетенції вірусу:

Характер поведінки шкідливого коду, масовість його поширення і той факт, що на момент поширення він не визначався жодним антивірусним програмним забезпеченням, дає підстави припускати, що ця акція є підготовкою до масованої кібернетичної атаки на корпоративні мережі підприємств України», — підкреслюють у Нацбанку.

Інформацію про кіберінциденти збиратимуть за київськими телефонами гарячої лінії (527-31-62, 521-87-80), а також на пошту (yber@bank.gov.ua).