друкувати


У НАБУ відкрито 5 кримінальних проваджень щодо ДПЗКУ

16 серпня 2017, 18:28

У Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) відкрито щонайменше п’ять кримінальних проваджень за фактом розтрати коштів, в яких фігурує ПАТ «Державна продовольча зернова корпорація» (ДПЗКУ). Про це повідомляється на сайті НАБУ.

Нагадаємо, що у червні у НАБУ склали підозру російському олігархові з угорським громадянством Олексію Федоричеву, який причетний до афери ДПЗКУ із зерном на $60 млн.

Схема, до якої вдаються корупціонери, полягає у розтраті коштів та майна підприємств за участю компаній-посередників, яким продукція збувається за зниженими цінами, а вони, у свою чергу, перепродають її за ринковими. Внаслідок цього прибутки осідають на рахунках посередників, котрі іноді є підконтрольними керівникам держпідприємств.

Так, наприклад, були завдані збитки ПАТ «Державна продовольча зернова корпорація». За даними фактами детективи Національного бюро розслідували щонайменше п’ять кримінальних проваджень. Дві справи вже передано до суду.

Завдяки розслідуванням детективів НАБУ та прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) у сфері агропромислового комплексу ДПЗКУ відшкодовано близько 70 млн грн.

Наразі НАБУ розслідує незаконні оборудки щодо майже 8 тис. га земель сільськогосподарського призначення, власником яких є держава. За попередніми оцінками, розмір збитків від корупційних схем, викритих детективами НАБУ в агропромисловому комплексі, перевищує 2 млрд грн.