друкувати


За рік НАЗК склало та направило до суду 276 адмінпротоколів

15 серпня 2017, 16:48

За рік Національне агентство з питань запобігання корупції склало та направило до суду 276 протоколів про адміністративні правопорушення. Про це заявила голова НАЗК Наталія Корчак під час брифінгу з нагоди річниці роботи агентства 15 серпня у Києві.

За її словами, за несвоєчасне подання декларацій або порушення обмежень щодо отримання подарунків Національне агентство склало 5 протоколів стосовно народних депутатів України. Крім того, 2 протоколи було складено щодо суддів вищих судів, 2 — щодо заступників міністрів, 18 — щодо посадових осіб міністерств і відомств, 18 — щодо депутатів та голів місцевих рад, а також 180 протоколів щодо керівників політичних партій.

За порушення вимог законодавства щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів і порушення обмежень щодо отримання подарунків НАЗК склало 67 протоколів, за несвоєчасне подання декларацій — 28 протоколів, 1 протокол щодо запобігання і виявлення корупції та 180 протоколів за результатами аналізу звітів політичних партій», — розповіла Корчак.

За її словами, за понад 150 протоколами суди ухвалили рішення на користь НАЗК. Водночас більш ніж 60 протоколів оскаржені в апеляційних інстанціях або очікують на рішення судів.

Голова НАЗК зазначила, що за рік агентство внесло 15 приписів про необхідність усунення причин і умов, які сприяють вчиненню корупційних правопорушень. Такі приписи були винесені керівникам 5 міністерств, 6 інших центральних органів виконавчої влади та керівникам 4 органів місцевого самоврядування.

Нагадаємо, що рік тому Національне агентство з питань запобігання корупції своїм рішенням визначило 15 серпня 2016 року початком свої діяльності. НАЗК є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, відповідальним за формування антикорупційної політики та запобігання корупції. Створення НАЗК було однією з передумов отримання Україною безвізового режиму з ЄС та успішної співпраці з МВФ.

Нині у НАЗК працює 7 департаментів, управління бухгалтерського обліку, відділ правового забезпечення та декілька секторів, у складі агентства — 238 осіб.