друкувати


Уляна Супрун створює фінансову медичну піраміду — точка зору

19 серпня 2017, 07:24

Запропонована в.о. міністра охорони здоров’я України Уляною Супрун медична реформа призведе до вимирання українських сіл. Таку оцінку підготовленого нею законопроекту про медреформу дав у ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com народний депутат, член  аграрного комітету, голова аграрного парламентського підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу, інновацій та з питань базових галузей в агропромисловому комплексі Валентин Дідич.

«Якби реформа була направлена, наприклад, на створення страхової медицини (позиція Ольги Богомолець), я б її підтримав. А те, що пропонує Уляна Супрун, не має нічого спільного з реформою. Вона просто запропонувала змінити систему фінансування охорони здоров’я», — уточнює  він.

Депутат  пояснив, що, за логікою медреформи Супрун, в областях створюватимуть регіональні медпредставництва:

Загальний грошовий фонд у розмірі 80 млрд грн буде ділитися на всі області. Вона переконує, що так до кожної людини дійде щонайменше 300 грн. Яким чином? Про це ніхто нічого не каже. Також невідомо, як у цій системі будуть задіяні медичні заклади, інститути. Мені це нагадує спробу створити звичайну фінансову піраміду».

Але найгірше в іншому, на думку Дідича.

У цій реформі взагалі не передбачається існування фельдшерсько-акушерських пунктів. Хоча зараз на них тримається село. Люди, які там живуть, не мають змоги їздити до міста за першої потреби. Тож виходить, що після реформування медичної галузі їм просто буде ніде зробити укол.  Тому моя думка щодо цієї ситуації така: треба проводити ті реформи, які потрібні людям. А якщо ви не вмієте робити їх, то краще не робіть», — підсумовує він.

Дідич зазначив, що парламентський комітет з питань охорони здоров'я не розглядав проект  цієї реформи, і це нонсенс:

Його члени навіть не знали, що він готується. До них доходили лише уривки ніким не підтвердженої інформації. Профільним був фінансовий комітет. Знаєте, це те ж саме, якби аграрну реформу готував Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності».

Тож реформа імені Супрун наразі ще не діє, бо парламент не проголосував відповідний законопроект.

В тій редакції, у якій її було внесено в сесійну залу, реформа не пройде. Під час останнього читання до неї внесли 600 поправок. Тому ми домоглися того, що документ все-таки направили у профільний комітет», — пояснює  він.

Народний депутат  вважає, що більш корисною для галузі та загалом українців буде реформа, підготована Ольгою Богомолець.

Я довіряю людині, яка все життя пропрацювала у медичній сфері. Реформа, яку пропонує Богомолець, дає змогу впровадити страхову медицину й водночас зберегти ту медичну систему, яка вже існує. На мій погляд, усе має відбуватися поетапно. Ми повинні спочатку збудувати щось нове, а потім зруйнувати старе», — підсумував він.