друкувати


Правоохоронці ліквідували міжнародний канал торгівлі сільгоспрабами

11 серпня 2017, 19:17

Національна поліція України та прикордонники спільно з колегами з Польщі й Литви припинили діяльність транснаціонального каналу відправки громадян України до Великобританії, де їх експлуатували в умовах рабства. Про це розповів співробітник департаменту Нацполіції із боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, Андрій Гоменюк на брифінгу «Трудова міграція чи експлуатація?» у Києві.

За його словами, злочинці, використовуючи відсутність нормального працевлаштування та зарплати, вербували громадян України під виглядом легального працевлаштування на території Великобританії.

«Нелегальним шляхом українців переправляли з країн ЄС до Великобританії, де вони були втягнуті в трудову експлуатацію, отримували маленьку зарплату і проживали в неналежних умовах», — розповів Гоменюк.

Він повідомив, що всі можливі потерпілі отримували легальні робочі візи до Польщі та легально перетинали кордон з цією країною, а з Польщі злочинці переправляли їх до Литви.

У Литві злочинці робили людям легальні документи зі схожою зовнішністю і переправляли їх до Великобританії за трьома маршрутами. Якщо не могли підібрати такі документи, то наших громадян переправляли у схованках вантажівок. Інші злочинці у Великобританії розміщували громадян України, шукали їм так звані робочі місця», — зазначив співробітник Нацполіції.

Крім того, при вербуванні вказувалося, що переїзд до Великобританії коштує 4200-4700 фунтів стерлінгів, і ці гроші потрібно буде відпрацьовувати. Злочинці застосовували до потерпілих фізичну силу і погрожували застосувати її до їхніх рідних і близьких. Переважно вербування відбувалося на заході України — в Івано-Франківській і Тернопільській областях.

Українська сторона зібрала достатньо доказів і оперативно передала їх до Литви. 8 серпня литовські правоохоронці затримали чотирьох осіб, з яких один — громадянин України. 10 серпня в Литві їм було обрано запобіжний захід. Згідно із законодавством цієї країни, за торгівлю людьми їм загрожує від 4 до 12 років позбавлення волі.

Наразі не всі потерпілі розуміють, яким інструментом у руках злочинців вони стали, і не всі згодні співпрацювати зі слідством.

Хоча всім пояснюють, що вони можуть отримати від держави як фінансову, так і психологічну допомогу. Міністерство соціальної політики може забезпечити робочими місцями цих громадян», — підсумував Андрій Гоменюк.