друкувати


НАБУ розслідує 19 справ за фактом корупції на ПАТ «Укрзалізниця»

11 серпня 2017, 18:28

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) розслідує 19 кримінальних справ за фактом корупції на ПАТ «Укрзалізниця». Про це йдеться у піврічному звіті НАБУ, оприлюдненому під час конференції «Результати діяльності НАБУ за перше півріччя 2017 року» 10 серпня в Києві.

За словами директора НАБУ Артема Ситника, найбільше зловживань на підприємстві відбувається під час держзакупівель.

«Залізниця проводить держзакупівлі кожен рік на декілька мільярдів гривень. І там є спеціалізоване підприємство («Центр забезпечення  виробництва». — Ред.), за посади  в якому завжди йде боротьба. Ми там дуже багато людей затримали, арештували, але робота триває. Іще далеко до того, щоб навести порядок», — розповів він.

За словами директора, корупцією на "Укрзалізниці" займається цілий відділ НАБУ. А нещодавно прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у суді домоглися визнання недійсними угод про закупівлю "Укрзалізницею" пального у компанії WOG.

Була типова схема: заходить WOG на підприємство «Укрзалізниця», спочатку знижує ціну, щоб виграти тендер, а потім підписується додаткова угода без всіляких коливань на ринку палива і перераховуються кошти. Це сотні мільйонів збитків для "Укрзалізниці" в результаті змови. Зараз ці угоди ми через суд визнали недійсними», — уточнив він.

Також було анонсовано нову кримінальну справу за фактом корупції на ПАТ «Укрзалізниця».

Ситуація поки що дуже напружена, і якщо ми знайдемо докази, що причетний і Балчун (екс-голова ПАТ «Укрзалізниця». - Ред.) до цих схем, то, звісно, ми будемо реагувати», — підсумував Артем Ситник.