друкувати


Європейські ціни на українські зарплати — купувати імпортні продукти стане вигідніше, ніж українські

11 серпня 2017, 12:03

До кінця року відбуватиметься підвищення цін щодо більшості товарних позицій, а перша половина 2018-го відзначиться піком вартості продуктів. Про це повідомив директор Української асоціації торгівельних мереж Олексій Дорошенко в інтерв’ю «Правді».

За його словами, на зростання цін вплинуть декілька факторів: підвищення пенсій та зростання курсу долара до 27,5—27,8 гривень (за прогнозами експертів).

Дорошенко зазначив, початок сезону свіжих овочів та фруктів показав, що ціна на них вища, ніж у минулому році. А за прогнозами Асоціації торгівельних мереж — наступні півроку нас очікує підвищення цін практично на всі товарні групи.

Тобто, буде девальвація нацвалюти. У цьому випадку говоримо, що буде зростання ціни і в гривні, й у доларі, бо ми маємо певні продукти харчування, які ще не дійшли до східноєвропейської ціни. Хоча щодо більшості продуктів ми вже підійшли до неї впритул, деякі продукти навіть дорожчі, ніж в сусідніх країнах Європи. У першій половині 2018 року побачимо пік цін, а далі виходимо на ту позначку, коли нам у випадку підвищення простіше буде імпортувати. Капусту — з Македонії, огірки, помідори — з Туреччини, моркву — з Польщі», — уточнив експерт.

Він додав, що торгівельні мережі вже сьогодні не працюють у збиток за рахунок зменшення маржі. Ставиться націнка на кожен товар, який забезпечує рентабельність мережі, адже люди купують тільки найнеобхідніше.

На полицях залишається лише те, що купують. Те, що випадає з купівельного кошику, — зникає, бо тримати в асортименті це не вигідно нікому. Магазин торгує своєю площею. За місце на полиці має сплачувати постачальник, товар якого або не буде продаватися, або буде цікавити покупців. Все це призвело до дуже сильного скорочення асортименту в магазинах, передусім це торкнулося імпортної продукції. Хоча зараз українська продукція починає виходити на східноєвропейський рівень по ціні. Від цього імпорт потроху буде збільшуватися з 2018—2019 року», — підсумував Олексій Дорошенко.