друкувати


У І півріччі 2017 року оборот торгівлі агропродукцією між Україною та ЄС склав $3,8 млрд

11 серпня 2017, 15:32

У січні—червні 2017 року оборот торгівлі сільськогосподарськими товарами між Україною та Європейським Союзом склав $3,8 млрд. Про це розповів заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

За його словами, найбільшими торговельними партнерами для України в ЄС залишаються шість країн — Нідерланди, Іспанія, Італія, Польща, Франція та Німеччина. Їхня сукупна частка в обороті перевищує 73%. Водночас додане для нашої держави сальдо перевищує $1,7 млрд.

Основні обсяги поставок до Європи Україна забезпечує за рахунок зернових та олійних культур, а також соняшникової олії і макухи.

У свою чергу, Україна імпортує з ЄС зернові культури, насіння олійних, какао-боби і шоколад, різні харчові продукти, спирт і алкогольні напої, відходи переробної промисловості та тютюнові вироби.

Вітчизняні експортери вже повністю використали безмитні квоти щодо меду, пшениці, кукурудзи, ячменю, ячмінної крупи, цукру, оброблених томатів, яблучного й виноградного соків. На 98% вичерпано квоту на солод, наполовину — з м’яса птиці та вершкового масла», — зауважив Микола Пугачов.

У липні для України були узгоджені додаткові торгові преференції від Європейського Союзу терміном на три роки. Вони передбачають збільшення безмитних поставок товарів, квоти з яких закриваються найшвидше. Це, зокрема, зернові культури (на понад 1 млн т), мед (на 2,5 тис. т), ячмінна крупа (на 7,8 тис. т), оброблені томати (на 3 тис. т) і виноградний сік (на 0,5 тис. т).

Після затвердження Радою ЄС це рішення набуде чинності восени або з початку 2018 року», — підсумував Микола Пугачов.