друкувати


Економічно успішна кооперація має починатися з великих інвестицій

13 серпня 2017, 07:52

Ефективна сільгоспкооперація з'явиться за умови розвитку переробки та залучення великих інвестицій. Таку думку висловила голова спілки «Інноваційне фермерство і кооперація» Ірина Кухтіна в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com.

Вона зазначила, що наразі в Україні є передумови розвитку кооперативів, але ефективні вони тільки тоді, коли працюють у межах свого регіону.

«Наприклад, сільське господарство Ізраїлю побудовано таким чином, що вони виготовляють тільки те, що роблять добре. Ми ж намагаємося робити усе, ще й в одному селі. Якщо хочемо вирощувати корів — добре. Але питання, в якому регіоні? Корови — це дорого. Якщо потрібно ягідництво, то в якій області? Південь — свіжий ринок, ранній збір і внутрішнє споживання. Там не потрібен експорт. Вони свої 200—300% мають і на місцях. Немає сенсу вирощувати ягоди в усіх областях. Різний клімат, потреби, навіть культурно-історичні цінності», — уточнила експерт з питань сімейних ферм та кооперації.

За її словами, наразі в Україні конкурентні ті кооперативи, які працюють за так званою «польською моделлю». Такі об’єднання працюють у вузьких межах регіону, не сплачують податки із з/п, ПДВ, і тому дешевші за собівартістю.

Але насправді, зазначила Кухтіна, економічно успішна кооперація починається з великих інвестицій та переробки.

Товарні партії можуть бути й сировинними. Припустімо, ягідники можуть продати свою продукцію й так. Але молочарям потрібна державна підтримка на ту ж саму побудову корівника, купівлю тварин. Або ж об’єднатися для переробки», — зазначила вона.

І додала, що для успішного функціонування кооперативу потрібен не просто його керівник, а людина, яка буде займатися цією справою щодня на 100%.

Слід доносити людям, що будувати бізнес потрібно в залежності від своїх можливостей. Тим більше, що зараз у бізнес приходять нові люди з різних сфер, які до цього не займалися аграрною справою. Такі мислять ширше, підковані з точки зору бізнесу, маркетингу. Приходять і одразу починають працювати над прибутком», — підсумувала Ірина Кухтіна.