друкувати


За рік Україна відкрила 12 нових агроринків

10 серпня 2017, 09:26

За ‎2016—2017 роки було відкрито та відновлено експорт аграрної продукції до 12 зарубіжних ринків. Про це повідомила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева у рамках інтерв’ю AgroPolit.com.

За її словами, приємною новиною є те, що Україна відкриває нові ринки диверсифіковано, триває робота «на всіх фронтах».

Так, за ‎2016—2017 роки було відкрито та відновлено експорт до країн ЄС (молочні продукти), КНР (молочні продукти, яловичина), Ізраїлю (корми для домашніх тварин), Об’єднаних Арабських Еміратів (м'ясо птиці та продукти з нього, яловичина, м'ясо овець і продукти з нього), Королівства Саудівська Аравія (м'ясо птиці та продукти з нього), Єгипту (яловичина), Гонконга (столове яйце), Чорногорії (м'ясо птиці, мед), Сербії (м'ясо птиці), Боснії та Герцеговини (м'ясо птиці), Лівану й Танзанії (м'ясо птиці та продукти з нього).

Один із найважливіших — ринок яловичини Китаю. Наступний крок — підписання протоколів, вже є порозуміння на державному рівні. Китай — ринок можливостей. Маю надію, що до кінця року допрацюємо з китайськими колегами протоколи по бурячному жому та соняшниковому шроту. Ми вже були парафовані, але потрібно довести справу до кінця», — зазначила Трофімцева.

Заступник міністра також розповіла, що сьогодні пішов розвиток торгівлі з Марокко. Не варто забувати і про те, що вступила в силу ЗВТ із Канадою.

Це купівельноспроможний ринок, якому цікава органічна продукція», — підкреслила експерт з питань європейської інтеграції.

Вона додала, що попри те, що у України є певні стратегічні великі партнери, на кшталт ЄС, все одно потрібно шукати вигідніші ринки та нових покупців.

У вересні буде торгівельна місія до Індії, де зацікавлені в імпорті бобових. Наступні «у фокусі» — Південна Корея, Сінгапур, Гонконг, Японія. Це невеликі країни, але населення з великою купівельною спроможністю. Туди ми можемо продавати високоякісні перероблені нішеві продукти», — підсумувала Ольга Трофімцева.