друкувати


Чи обов'язково власникам «старого» держакту привласнювати кадастровий номер землі?

10 серпня 2017, 08:34

До 2002 року сільським жителям видавали державні акти на землю без кадастрового номера, після чого в Україні почали впроваджувати систему земельного держкадастру. Чи потрібен кадастровий номер земельній ділянці, розповів юрист Олександр Погрібний у своєму блозі на сайті «Судово-юридичної газети».

Після впровадження земельного кадастру, ділянки почали реєструвати не тільки на паперових носіях, а й вносити їх в електронну базу — кадастр. Ділянці привласнювали 19-значний унікальний номер. Він надається на підставі кордонів землі, а також у залежності від місця розташування наділу, за кадастровим планом земельної ділянки.

Погрібний зазначає, що якщо в період з 2004-го по 2009 рік ви отримували довідку про присвоєння кадастрового номера, слід перевірити, чи була внесена ваша ділянка в кадастр. Зробити це можна за допомогою Публічної кадастрової карти, ввівши відповідні цифри в рядок пошуку по карті.

Якщо земельна ділянка не має кадастрового номера, тобто він не внесений до кадастру, то таку ділянку неможливо:

Тому господарям землі варто витратити час і кошти, щоби присвоїти своїй ділянці кадастровий номер і зареєструвати його в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. В іншому випадку власник просто не зможе розпоряджатися своєю землею», — підсумовує Олександр Погрібний.