друкувати


Україні потрібна мапа аграрної спеціалізації

9 серпня 2017, 19:36

Для ефективного розвитку сільського господарства Україні потрібна мапа аграрної спеціалізації та чітка роль кожного регіону в системі загального розвитку. Про це розповіла голова спілки «Інноваційне фермерство і кооперація» Ірина Кухтіна в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com під час тренінгу «Сільськогосподарська кооперація: принципи та кращі світові практики».

За її словами, Україні важливо розуміти, яку роль сьогодні грає сільське господарство.

«Я дуже люблю приклад Ізраїлю, де с/г було винесено в пустелю. Функції с/г воно не виконувало. На меті було зміцнити кордони. Незаселеним був кордон із Йорданом, пустеля біля Мертвого моря. Так, воно виконувало захисну функцію. Але всі ми бачимо, яке господарство Ізраїль має сьогодні. Тому для України важливо розуміти, яку роль грає с/г. Якщо потрібно зробити вал, то можуть бути пріоритетними одні види с/г, якщо працевлаштувати населення — інші», — наголосила Кухтіна.

Вона зазначила, що для ефективного розвитку АПК не потрібно концентрувати в одному селі всі види сільського господарства. Важливо розуміти специфіку місцевості, її проблеми та перспективи.

Сьогодні частка с/г у ВВП Ізраїлю становить менше від 2,5%. Вони зробили ставку на інновації. Стали нетто-імпортерами. Вони годують своїх корів українською пшеницею, але вирощують їх самостійно. Вони роблять тільки те, що роблять добре. Ми ж намагаємося робити все, ще й в одному селі. Якщо хочемо вирощувати корів — добре. Але питання — в якому регіоні? Якщо потрібно ягідництво, то в якій області? Південь — свіжий ринок, ранній збір і внутрішнє споживання. Там не потрібен експорт. Вони свої 200—300% мають і на місцях. Немає сенсу вирощувати ягоди у всіх областях. Різний клімат, потреби, навіть культурно-історичні цінності», — уточнила експерт з питань сімейних ферм і кооперації.

Голова спілки додала, що важливо не тільки розділити регіони за їхньою відповідністю певним видам господарювання, а й постійно проводити оцінку ризиків, рахувати прибуток від справи.

Зараз усі говорять про малинові кластери. Це прекрасно. Давайте всі посадимо малину, але де знайти на збір потрібну кількість людей? Друге. Всі посадили малину, вона вимерзла. За рахунок чого буде жити регіон? Тож все потрібно робити «з головою», рахувати ризики. Не просто створювати кооперативи, бо це модно. Слід розуміти, яку вигоду вони принесуть», — підсумувала Ірина Кухтіна.