друкувати


Аграрії можуть оформляти кредити, використовуючи електронні підписи

8 серпня 2017, 17:17

Національний банк дозволив комерційним банкам формувати кредитну документацію позичальника з електронних документів, які завірені електронним цифровим підписом. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Згідно з інформацією НБУ, передбачено право банків формувати кредитну документацію (справу) боржника з електронних документів, які створені та підписані банком і боржником із застосуванням електронного цифрового підпису.

Зазначається, що ці нововведення запроваджені в контексті законодавчих змін, зокрема закону України «Про споживче кредитування», яким передбачено право укладати в електронному вигляді договори про споживче кредитування.

Відповідні зміни були внесені в положення про визначення банками України розміру кредитного ризику, затвердженого постановою правління НБУ №351 від 30 червня 2016 року.

Зміни були затверджені постановою правління Національного банку № 75 від 4 серпня 2017 року.

Електронний цифровий підпис — це блок інформації, який додається до файлу даних підписувачем та захищає файл від несанкціонованої модифікації і вказує на власника підпису. Для його роботи використовуються 2 ключі захисту (які зберігаються у різних файлах): таємний ключ, який зберігається у підписувача, та відкритий ключ, який, як правило, публікується у загальнодоступному або спеціалізованому довіднику.

Для накладання ЕЦП використовується таємний ключ, а для його перевірки — відкритий. Система працює таким чином, що коли користувач має доступ до відкритого ключа, то він не може відтворити таємний ключ або поставити цифровий підпис — його можна тільки перевірити.

Таємний (особистий) ключ підписувача є повною особистою власністю підписувача і не надається будь-яким іншим особам (навіть центру сертифікації ключів). Будь-хто може перевірити цифровий підпис, використовуючи тільки відкритий ключ.