друкувати


На митниці Одеси за одну фуру горіхів СБУшникам «віддають» від $2 до $5 тисяч

8 серпня 2017, 15:37

З однієї нелегальної фури горіхів бізнес платить безпосередньо співробітникам СБУ (які контролюють експорт горіхів і бурштину на Одеській митниці) від $2 до $ 5тисяч. Про це повідомляє «Страна».

За словами одного з співробітників одеської митниці, експорт горіхів і бурштину вже давно повністю контролює СБУ, і контора нікого не пускає в цю тему.

«Пам'ятаєте гнівні заяви Міхо (Саакашвілі. — Ред.) З приводу контрабанди горіхів? Це була спроба грузинів поламати багаторічну схему. Але експорт горіхів давно контролює СБУ. З однієї фури горіхів платять безпосередньо СБУшникам від $2 до $5 тисяч — в залежності від сорту товару, горіхи бувають різні за величиною і якістю. Імпортом горіхів займаються турецькі підприємці, які живуть в Україні, — в Туреччині цей товар іде «на ура», попит завжди стабільний», — повідомило джерело видання.

Слова митника підтверджує і турецький підприємець Ахмет, який займається експортом горіхів з України вже багато років.

Горіхи продаємо в Туреччині, як правило, реалізацією товару там займається наша рідня. Імпорт сезонний — щотижня тільки я відправляю по дві-три фури. Та я невеликий імпортер, є колеги, які відправляють по п'ять-шість фур на тиждень. За кожну фуру горіхів доводиться платити. Такса — 2 тисячі доларів з фури за дрібний і несортований горіх, 4-5 тисяч доларів — за великий, не подрібнений. Платимо певним людям на митниці, вони працюють роками. Ні для кого не секрет, що далі гроші передаються співробітникам СБУ, які сидять на митниці постійно, змінюються, як на чергуванні, й самі перевіряють вміст фур», — розповів турецький підприємець.

За його словами, ніхто, крім СБУ, цього бізнесу не торкається.

Наприклад, мої фури кілька разів зупиняла поліція ще на підході, за межами митниці, намагалися отримати хабар — вимагали сертифікати якості, перевіряли накладні. У таких випадках потрібно просто зателефонувати «даху» — проблеми вмить вирішуються. Кілька разів за останні кілька років я та мої колеги намагалися вивезти горіхи легально, без хабарів. Але щоразу натрапляли на одне й те ж саме — на словах митники говорили, що немає проблем. Платіть мита державі, показуйте — декларуйте документи і вивозьте горіхи. Насправді документи — це найслабша ланка. Справа в тім, що горіхи скуповуються по всій Україні, зокрема й у дрібних виробників-збирачів. Іноді по кілька мішків в одному селі. Природно, що жодних документів або сертифікатів якості та відповідності фермер чи проста бабуся-селянка дати не можуть. Якщо звернутися в державні відомства, часу піде багато і по видатках вийде тільки трохи менше. Зате проблем може стати набагато більше: або твою фуру можуть просто "втратити" на терміналі, або почнуть перевіряти на наркотики», — підсумував турецький бізнесмен.