друкувати


Україна й Мальта створять спільний дистрибуційний агроцентр

8 серпня 2017, 10:03

Україна та Республіка Мальта зацікавлені у розробці спільних проектів в аграрному секторі, особливо в логістиці, які можуть бути вигідні представникам бізнесу обох країн. Про це повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України з  посиланням на результати зустрічі заступника міністра з питань євроінтеграції Ольги Трофімцевої із міністром економіки, інвестицій та малого бізнесу Мальти Крістіаном Кордоном.

«Попри те, що обсяги двосторонньої торгівлі в аграрній сфері між нашими країнами не є значними, ми бачимо потенціал співпраці в інвестиційній сфері. Враховуючи можливість поєднання стратегічного географічного розташування Мальти та наявних переваг країни у таких сферах, як інфраструктура й оподаткування, та нашою стратегією щодо диверсифікації агроекспорту», —  заявила Ольга Трофімцева за результатами зустрічі.

 За її словами, створення дистрибуційного центру може бути цікавим для окремих видів аграрної та харчової продукції, включаючи перероблену продукцію, яка експортується до країн Африки. «Для нас важливо сформувати конкретну бізнес-модель роботи такого дистрибуційного центру для української харчової продукції на Мальті, враховуючи всі економічні фактори. Такі, як наявні угоди про вільну торгівлю, наявні імпортні та експортні регулювання щодо окремих товарних груп та інші. Тому що основним принципом має бути привабливість такого проекту для обох сторін», — зазначила заступник міністра Ольга Трофімцева.

З метою пришвидшення реалізації даного проекту, домовилися про створення двосторонньої технічної групи для напрацювання концепції бізнес-моделі дистрибуційного центру. Ця технічна група має надати свої пропозиції щодо бізнес-моделі протягом найближчого часу.

Довідково: товарообіг, за результатами 2016 року, склав $1,116 млн. Експорт становив  $0,954 млн. Ключові товари: зернові злаки, олія, залишки та відходи харчової промисловості. Імпорт — $0,162 млн. Основа імпорту: спирт, шроти, вина тощо. Товарообіг за результатами 6 місяців 2017 року зменшився на $0,33 млн і становив  $0,638 млн. Експорт — $0,626 млн. Основа експорту: води натуральні та мінеральні, продукти продовольчої борошномельно-круп’яної промисловості, м'ясо та субпродукти. Імпорт — $0,012 млн. Основа імпорту: шроти та інше.