друкувати


В Україні запущено 24 із 29 управлінь рибоохоронного патруля

7 серпня 2017, 18:35

Станом на серпень 2017 реформу органів рибоохорони реалізовано у більшості регіонів України, запущено 24 із 29 управлінь рибоохоронного патруля, триває передача нового матеріально-технічного оснащення. Про це повідомляє прес-служба Держрибагентства.

Реформу було розпочато відповідно до Концепції реформування рибного господарства, ініційованої головою Держрибагентства Яремою Ковалівим у вересні 2015 р.

Результати роботи «пілотного» Київського рибоохоронного патруля за 1-й рік: детінізація промлову +40% по області, +75% до обсягу зафіксованих збитків — 1,9 млн грн проти 1,1 млн грн за часів ліквідованої рибоохорони. Вилучено в 2,5 разу більше незаконно добутої риби — 9,5 тонн.

Рибоохоронний патруль ще не запущено у Хмельницькій, Вінницькій, Черкаській Львівській та Херсонській областях. У Хмельницькій, Черкаській та Вінницькій областях триває процес відбору керівників управлінь, а у Львівській та Херсонській областях конкурсний відбір та оголошення його результатів було заблоковано судом.

Найбільш гостро питання запуску нового рибоохоронного патруля стоїть саме у Херсонській області. Під час кадрового відбору Держрибагентство зіткнулося з шаленим спротивом «старої системи», яка не бажала змін в рибній галузі і всіма можливими методами гальмувала реформу, спрямовану на подолання корупції.

Попри це, Держрибагентству вдалося подолати багато штучних перешкод по реформування органів рибоохорони на Херсонщині. Так, 31.07.2017 було звільнено заступника начальника  Херсонрибоохорони Григорія Базенка, чия робота неодноразово викликала негативну оцінку з боку громадськості. Також уже запущено процес звільнення начальника Херсонрибоохорони Богдана Артющика.

Нагадаємо, патрулі по всій території України запускалися впродовж 2016—2017 рр. 2017 року зафіксовано порушення із збитками на суму 65,1 млн грн. Це у 9 разів більше, ніж у 2016-му — 7,3 млн грн. Результат 2017 року свідчить про значно вищу ефективність патруля у порівнянні з ліквідованими органами рибоохорони.