друкувати


Високогірні селища мають отримати відповідний статус

7 серпня 2017, 16:23

Високогірні селища та їхні школи функціонують у складніших умовах, ніж решта українських ЗНЗ, а тому мають отримати особливий статус і більшу фінансову підтримку. Про це йшлося на відкритті 4-го карпатського форуму народовладдя, присвяченого питанням освіти у гірських та високогірних районах України.

Так, цим районам притаманно швидке зношення доріг, повені, снігові замети, вітровії, бездоріжжя тощо.

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час участі у форумі зазначила, що освіта у високогірних районах потребує більших фінансових вкладень, ніж школи, які працюють у кращих умовах.

Дуже важливо на законодавчому рівні надати окремим селищам статуси високогірних. Відтак визначити необхідні коефіцієнти для виділення коштів на будівництво доріг, обслуговування шкіл. Нам необхідно зберегти ці автентичні колоритні місцевості в Україні. Насамперед, це стосується відновлення транспортної інфраструктури, звичайно ж, шкіл», — сказала міністр.

Голова комітету Верховної Ради з питань культури та духовності Микола Княжицький відзначив, що селища у високогірних районах мають свої унікальні культурні властивості. Він додав, що ми маємо зробити все, «щоб не втратити надбання, які народи, котрі живуть біля кордону України, зберегли впродовж тисячоліть».

За інформацією місцевих органів управління освітою, у населених пунктах Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей у гірській місцевості функціонують 535 шкіл. У них навчається 78,7 тис. учнів, що становить відповідно 3,2 та 2,0 відсотки від загальної кількості школярів у державі.