друкувати


Чи залишиться Балчун на посаді голови правління ПАТ «Укрзалізниця»?

4 серпня 2017, 17:34

Голова правління ПАТ «Укрзалізниця» Войцех Балчун заявляє, що поки не визначився з питанням, чи настав час йому покинути займану посаду, однак міністр інфраструктури Володимир Омелян зазначає, що прем'єр-міністр Володимир Гройсман готовий приймати кадрові рішення. Про це повідомляється у низці ЗМІ.

Войцех Балчун підкреслює, що за результатами своєї роботи «може спокійно дивитися в дзеркало».

«Договір ще діє, і будь-яка зі сторін у будь-який момент може його припинити. Я можу спокійно дивитися в дзеркало, результати моєї роботи помітні. Згідно з українським законодавством, поки я продовжую працювати, і це може припинитися тоді, коли буде прийнято відповідне рішення», — сказав він журналістам після брифінгу в Генпрокуратурі у п'ятницю в Києві.

Водночас керівник ПАТ зазначив, що в роботі будь-якого менеджера настає момент, коли він приймає рішення про звільнення.

Але чи настав він уже, я поки не можу сказати», — додав В. Балчун.

Раніше міністр інфраструктури Володимир Омелян заявляв про невідповідність керівництва «Укрзалізниці» потребам України. За його словами, для вирішення проблем «Укрзалізниці» необхідні кадрові рішення Кабінету Міністрів.

Прес-служба ПАТ, із посиланням на директора з правових питань Андрія Омельченка, 21 червня повідомила, що контракт з головою правління В. Балчуном формально є продовженим до 9 червня 2019 року. За його словами, відповідно до закону «Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування», статуту УЗ, голова правління ПАТ «Укрзалізниця» призначається і звільняється з посади виключно Кабінетом Міністрів.

Балчуна призначено головою ПАТ розпорядженням уряду. Згідно із законодавством, термін повноважень голови правління товариства становить три роки.

Тому, як зазначає прес-служба ПАТ, оскільки після закінчення 5 червня 2017 року строку контракту з головою правління трудові відносини фактично пролонгуються і жодна зі сторін не поставила вимогу про їхнє припинення, дія контракту з Войцехом Балчуном формально вважається продовженою до 5 червня 2019 року .

У свою чергу, Володимир Омелян зазначив, що Володимир Гройсман зараз реально оцінює ситуацію на «Укрзалізниці» і готовий приймати відповідні кадрові рішення.

Можливо, на той момент прем'єр-міністрові Балчун здавався більш професійним, ніж міністр інфраструктури. І тому прем'єр-міністр більше слухав його аргументи. Але я радий, що Володимир Гройсман як прем'єр-міністр зараз реально оцінює ситуацію, бачить, що реформи немає, фактично провал, і готовий приймати відповідні кадрові рішення», — розповів Омелян.

На уточнююче запитання, чи означає це, що прем'єр-міністр підтримує відставку Войцеха Балчуна, Омелян відповів:

Я чув те, що я чув. А це було чітко сказано, що вся команда (УЗ. — Ред.) — на вихід. Тому я сподіваюся, що цю історію буде завершено на найближчому засіданні Кабміну, оскільки, як я вже говорив, пауза непристойно затягнулася», — підсумував міністр інфраструктури.