друкувати


В капітал держбанків можуть увійти ЄБРР або IFC

13 березня 2016, 11:37

Глава Національного банку України (НБУ) Валерія Гонтарєва підтримує перспективу продажу частини акцій державних Ощадбанку та Укрексімбанку таким інвесторам як Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) або Міжнародна фінансова корпорація (IFC).

Про це йдеться в повідомленні НБУ на офіційній сторінці в Fасеbook з посиланням на підсумки зустрічі керівництва регулятора з делегацією ЄБРР, яка відбулася на поточному тижні.

«Входження таких організацій як ЄБРР або Міжнародна фінансова корпорація в капітал держбанків є сьогодні вкрай важливою, перш за все, для поліпшення якості корпоративного управління в них. Це також сприятиме перетворенню Ощадбанку в справжній роздрібний банк, який буде працювати з населенням, малим і середнім бізнесом, а також посилить фокус Укрексімбанку на підтримку зовнішньоторговельних операцій», - наголошується в повідомленні.

Розроблені урядом «Основи стратегічного реформування державного банківського сектора», оприлюднені на веб-сайті Міністерства фінансів, передбачають можливість повної приватизації системоутворюючих Ощадбанку і Укрексімбанку в довгостроковій перспективі, при цьому рішення щодо обсягу акцій для продажу і термінів такого продажу буде прийнято Кабінетом міністрів не пізніше кінця 2020 року.

Згідно документу, середньострокова перспектива (до середини 2018 роки) передбачає продаж не менше 20% акцій Ощадбанку і Укрексімбанку кваліфікованому інвестору або міжнародної фінансової організації (МФО) шляхом проведення прозорого конкурсу.

Як зазначається в стратегії, держава зацікавлена ​​в залученні МФО (МФК, ЄБРР, Німецька компанія з інвестицій та розвитку) в якості часткових власників або інвесторів в субординований борг.

Згідно зі стратегією, до початку 2020 року Ощадбанк повинен увійти в ТОП-5 банків з кредитування роздрібного бізнесу та в ТОП-3 по кредитуванню і депозитах мікро, малого і середнього бізнесу, Укрексімбанк - почати обслуговування роздрібного і мікробізнесу.

Держава прийме рішення про терміни та умови поступового приєднання Ощадбанку до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб починаючи з 2017 року на основі економічного аналізу наслідків і ризиків для банків і банківського сектора, а також розгляне економічну доцільність формування центру підтримки експорту і встановлення операційної взаємодії між Укрексімбанком і Агентством зі страхування експортних ризиків у разі його створення.

Hubs.ua