друкувати


До 2020 року очікується 150 млн т перевалочних потужностей – прогноз

6 серпня 2017, 07:23

Якщо брати до уваги статистику зростання перевалочних пунктів в Україні, то до 2020 року очікується 150 млн т перевалочних потужностей. Такий прогноз дав засновник групи компаній Alebor Group Олексій Кустов в ексклюзивному коментарі для підготовки матеріалу AgroPolit.com «Вузьке горлечко українських портів, або Як не згноїти рекордні врожаї».

Нагадаємо, що голова Адміністрації морських портів Райвіс Вецкаганс прогнозував зростання потужностей перевалки в українських портових терміналах до 100 млн т через 5-7 років.

На даний момент в Україні будується 10 портових терміналів, ще 25 – в стадії підготовки. За інформацією Кустова, «вузьке місце» в портових терміналах було в 2013-14 роках, але сьогодні ситуація стабільна.

Декілька років тому була колосальна проблема, не було куди їхати. Потрібно було за 2-3 місяці робити контракти, аби потім через декілька місяців кудись завезти вантаж. Зараз цієї проблеми немає, адже бізнес побудував для цього більше перевалочних пунктів», — уточнив засновник Alebor Group.

За його словами слабким місцем сьогодні є вагони. Їх кількості не вистачає аби задовольнити всі потреби і доставити вантаж до портів. Кустов уточнює, що з портами таких проблем не помічалося, а ріст потужностей робить умови перевалки все вигіднішими.

Якщо брати до уваги статистику, то до 2020 року очікується 150 млн т перевалочних потужностей», — відмітив фахівець.

Він додав, що це стане підґрунтям для зниження ціни на перевалку із-за конкуренції.

На сьогодні є вже вартість перевалки в $9-12. Собівартість залишається на рівні $5. Скоро ціна перевалки буде як у Європі: собівартість + вартість грошей + невелика маржа. Це говорить про те, що є певна стабільність в розвитку великого бізнесу», — підсумував Кустов.