друкувати


Країну накрила хвиля рейдерства середніх фермерських господарств

3 серпня 2017, 11:48

Україну накриває хвиля рейдерства середніх фермерських господарств. Із такою заявою  виступив президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Іван Томич на прес-конференції на тему: «Рейдеству — стоп!», повідомляє кореспондент AgroPolit.com.

«Ситуація з рейдерськими захопленнями фермерських господарств розпочалася понад два роки тому.  Захоплення таких господарств набуло  яскравого характеру саме минулого року…  Якщо раніше рейдери  цілилися у невеликі господарства, то сьогодні таких випадків (господарства обробляють до 100 га) лише 1%. Найбільший пріоритет рейдерів зосереджений у бік середніх господарств — котрі обробляють від  5 до 20 тис. га. Як правило, це 70—75% всіх випадків», — розповів Іван Томич.

Він озвучив кілька ключових проблем, які сьогодні відіграють на руку рейдерам. Перша — наявність двох реєстрів (Мін’юсту та Держгеокадастру).

Якщо цього не усунути, то не буде порядку в питанні реєстрації права власності та земельні ділянки. Потрібен єдиний прозорий механізм ведення одного базового реєстру», — називає  першу причину він.

Нагадаємо, нещодавно група народних депутатів на чолі з Іваном Мірошніченком, звернулися до  Президента, міністра юстицій та Генпрокурора з вимогою створити Антирейдерську платформу для бізнесу. Натомість у Мін’юсті обіцяють запустити цю комісію не раніше осені. Тим часом сам бізнес  вже сформував свою платформу захисту — «Самооборону підприємців»

Друга проблема — безвідповідальність чиновників,  які реєструють землі.

Фермери кажуть, що зараз можна заплатити і в реєстр внесуть все, що ти хочеш, навіть інформацію про те, що ти фермер на Марсі.  Безвідповідальне внесення земельної інформації  у кадастр існує», — каже він.

Третя — блокування передача місцевими органами влади та громадам прав розпоряджатися землями.

Саме громади мають контролювати виділення землі. Це питання і досі не вирішено. Реєстр прав власності на земельні ділянки  мають вести  саме  місцеві громади, надаючи  цю інформацію у Держгеокадастр. А сьогодні все сконцентровано  у Держгеокадастрі.  Тому притягнути винних до відповідальності практично неможливо», — зазначив Томич. 

Четверта — завершення проведення інвентаризації.

Наповнення Держкадастру відбувається так: вноситься найлегше, але найважче ніхто не збирається вводити у базу даних. Без цих даних будуть постійно поставати питання, хто володіє тією чи іншою земельною ділянкою», — підсумував Томич.

Окрім того, Іван Томич висловив подяку сайту Kurkul.com за активну позицію із захисту фермерів та висвітлення теми рейдерства в Україні.