друкувати


Щорічні втрати бізнесу від нестачі вагонів складають $200 млн

5 серпня 2017, 09:20

Якщо не  вирішувати  проблеми залізничної галузі зараз, то за 3—5 років відбудеться транспортний колапс, а товаровиробники втрачатимуть, як зараз — по $200—300 млн на рік. Таку думку висловив депутат від «Самопомочі» Іван Мірошніченко в ексклюзивному коментарі для підготовки матеріалу AgroPolit.com «Вузьке горлечко українських портів, або Як не згноїти рекордні врожаї».

За його словами, сьогодні потрібно виробляти щороку по 2—3 тис. вагонів у рік, щоб замінити парк, який нині на 60% застарілий.

«Укрзалізниця» та Мінінфраструктури не зробили нічого для поліпшення ситуації, а будівництво 100—200 вагонів на рік не рятує ситуацію. Протягом 10 років потрібно його оновити, бо потім уже взагалі нічого не допоможе», — зазначає Мірошніченко.

Він уточнює, що якщо бездіяльність триватиме, то товаровиробники втрачатимуть, як зараз, — по $200—300 млн на рік. За всі простої, за високі ставки на рухомий склад, за побори, які існують на відвантаження. За це все в кінцевому випадку платить виробник.

Разом із групою народних депутатів ми написали офіційного листа до прем’єра,  міністра інфраструктури та голову УЗ із проханням запобігти цьому та подали низку заходів. Одна з основних вимог незмінна кілька років поспіль: змінити тарифну політику УЗ та ввести заохочення для бізнесу, який будує свій власний вагонний парк. Хай такий підприємець отримає 25% дисконтного тарифу», — підсумував Мірошніченко.