друкувати


Оприлюднено результати впровадження нової Стратегії розпорядження держземлями

2 серпня 2017, 18:52

За перші місяці впровадження Стратегії раціонального використання й охорони державних сільгоспземель, яку Кабмін затвердив 7 червня, вдалося ліквідувати наймасштабніші корупційні схеми в сфері управління держземлями. Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк в інтерв'ю «Інтерфакс Україна»

За його словами, темпи видачі земельних ділянок учасникам АТО буде відновлено до кінця поточного року у зв'язку з активізацією земельних торгів.

«Я впевнено можу сказати, що стратегія не породить корупцію, і не може цього зробити, оскільки максимально звужує всі можливості для маневру в чиновника», — сказав Максим Мартинюк.

Таке співвідношення ставило питання про ефективність використання державних земельних ресурсів. Як приклад,  перший заступник навів Дніпропетровську область, де з початку року на аукціонах із продажу права оренди державної землі не було реалізовано жодного гектара, тоді як на момент прийняття Стратегії було подано заяв на безоплатне виділення землі на 52 тис. гектарів.

Окремий аспект реалізації Стратегії — ставки оренди, за якими держземлі передаються в користування. Документ встановлює уніфіковані правила розпорядження землями — термін оренди 7 років і ставка оренди — не менше за 8% від нормативної грошової оцінки. Водночас у значній частині укладених раніше договорів оренди держземель ставка оренди становить мінімальні 3%.

Ми моніторимо такі договори й або ініціюємо підвищення ставки, або не продовжуємо їх. Таким чином, звільняються землі для продажу права оренди на аукціоні. Я впевнений, що корупційні угоди, завдяки Стратегії, залишаться в минулому. А землі вистачить і учасникам АТО, і жителям тих сіл, де ці землі знаходяться», — підсумував Максим Мартинюк.