друкувати


Українська біржа та Держрезерв запустили ф’ючерсні контракти на зернові

2 серпня 2017, 13:56

«Українська біржа» у співпраці з Державним агентством резерву України запровадила торгівлю поставними ф’ючерсними контрактами на зернові. Про це в ході прес-конференції повідомив голова правління «Української біржі» Олег Ткаченко, передає кореспондент АgroРolit.com.

Типовий договір поставки для біржі було розроблено за участю експертів проекту USAID «Трансформація фінансового сектору», а специфікації ф’ючерсних контрактів та нову редакцію Правил торгівлі повністю узгодила Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

«Ми запропонували ринку нові інструменти – ф’ючерсні контракти з поставкою базового активу. Сьогодні виконано першу угоду, яка завершилася поставкою зерна за договором. До цього часу всі ф’ючерсні контракти, які торгувалися в Україні, були виключно розрахунковими – тобто, без поставки базового активу. Контракти, які почали торгуватися на «Українській біржі», відрізняються тим, що вони закінчуються реальною зміною власника аграрної продукції», – розповів деталі Ткаченко.

Ф’ючерсний контракт з поставкою базового активу – це контракт, за яким продавець зобов’язується поставити базовий актив, а покупець зобов’язується оплатити та отримати базовий актив за погодженою ціною та в строки, обумовлені при укладанні контракту. У нашому випадку поставка здійснюється шляхом перереєстрації прав власності на пшеницю, яка зберігається на елеваторі.

Ф’ючерсні контракти, наприклад, на пшеницю користуються попитом у світі в аграрних виробників, які з їхньою допомогою страхуються від коливань цін, або негативних трендів на ринку аграрної продукції. Ф’ючерсні контракти також мають попит з боку трейдерів, які заробляють на коливаннях цін у коротко- та довгостроковій перспективі.

Новий інструмент потрібен ринку, він створює реальні вигоди для всіх його учасників – виробників продукції, трейдерів, фінансових посередників – найголовнішою серед яких є можливість хеджування ризиків. Безумовно, ще потрібно багато зробити, щоб цей спробний камінь став стабільно працюючим інструментом – потрібно змінювати законодавче поле, створювати прозорий ринок з прозорим ціноутворенням. Маю надію, наша співпраця в цьому напрямку триватиме», – говорить голова НКЦПФР Тимур Хромаєв.

Для реалізації проекту запуску торгівлі строковими контрактами на зерно «Українська біржа» підписала меморандум про взаємодію з Державним агентством резерву України (Держрезерв). Його елеватори використовуються для зберігання зерна, яке є предметом договорів поставки, що укладаються на виконання ф’ючерсних контрактів.

За словами голови Держрезерву Вадима Мосійчука, участь у проекті дозволить елеваторам більше завантажити свої потужності.

Державні елеватори, які входять у систему Держрезерву, є повноправними учасниками ринку. Вони вже зараз підтверджують наявність у себе необхідної кількості зерна для проведення угод, а також протягом 24 годин готові відвантажити його в будь-яку точку країни. Таким чином, ми підвищимо прибутковість і вартість підприємств. Від цього, насамперед, виграє держава, адже йдеться не лише про прибуток, а й про довіру до цього нового інструменту в цілому», – підкреслив Мосійчук.

Він пояснив, що на першому етапі задіють елеватори Миколаївської, Дніпропетровської та Кіровоградської областей. Перші торги відбулися з поставкою пшениці на Державному підприємстві «Хлібна база №76» Державного агентства резерву України, яке розташоване в Миколаївській області.