друкувати


Гройсман ініціює розробку єдиної Стратегії розвитку транспортної галузі

2 серпня 2017, 17:35

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман ініціює розробку єдиної Стратегії розвитку транспортної галузі, включаючи залізничний транспорт, порти та авіасполучення, з метою формування в Україні прозорого та конкурентного транспортного ринку. Про це розповів заступник глави Мінінфраструктури з питань європейської інтеграції Віктор Довгань у своєму блозі на порталі «Грушевского,5».

За словами Довганя, Україні потрібна стратегія розвитку транспорту, адже тоді як всі у світі нарощують свій логістичний потенціал, ми його просто втрачаємо — через відсутність стратегії, через недостатню прозорість і відкритість транспортної галузі.

Міністерство інфраструктури України разом з європейськими експертами розробили проект Національної транспортної стратегії-2030. Він враховує як анексію Криму та Донбасу, так і набуття чинності Угодою про асоціацію з ЄС. Ми провели регіональні обговорення в Одесі, Львові, Дніпрі, Харкові та Полтаві та визначили пріоритетні інфраструктурні проекти», — розповів заступник голови Мінінфраструктури.

За його словами, були визначені наступні проекти:

- Три в Одесі: побудова нової злітно-посадкової смуги (цей проект оцінюється приблизно у $150 млн), окружної одеської траси ($100 млн) та бетонної дороги Одеса—Миколаїв ($150 млн).

- У Львові — створення європейської колії зі Львова, вантажний термінал з вузької на широку колію та пасажирське сполучення Львів—Варшава. Також обговорювався проект північної об’їзної дороги, це складова проекту Гданськ—Одеса.

- У Харківській області визначено такі пріоритетні інфраструктурні проекти: будівництво метро в Харкові (вартість — близько $370 млн), яке може бути профінансовано за рахунок кредитів ЄБРР та ЄІБ; запровадження електронного квитка в Харківській області; планується також завершення будівництва в аеропорту Харкова.

- В Полтавській — будівництво мосту біля Кременчука ($330 млн).

Довгань зазначає, що існує проблема сполучення Дніпром. Зараз уперше за весь час незалежності виділено кошти на ремонт шлюзів.

Останнього разу туди ступала нога інженера у 1988 році. Це критична ситуація з точку зору екологічної безпеки, це вже не просто питання водного сполучення», - уточнив він.

Довгань розповів, що на весь комплекс робіт треба близько 600 млн грн, Мінінфраструктури дає поки 100 млн. Це бюджетні кошті, включно з допомогою Європейської комісії.

Також є домовленість з європейськими банками про залучення кредиту в 50 млн євро. У вересні підписання угоди на фінансування робіт, які стартують наступного року, а саме закінчення ремонту інших шлюзів. На це піде 20 млн євро. Загалом ми орієнтуємося на цифру $350-500 млн на кожний регіон», - підсумував Віктор Довгань.