друкувати


Ефект масштабу в АПК більше не дієвий — думка

2 серпня 2017, 15:29

Щоб зберегти українське село та забезпечити розвиток сільського господарства на сталій основі без виснаження природних і людських ресурсів та екологічних загроз, треба здійснити переформатування або соціоекономічну модернізацію АПК. Про це заявила доктор економічних наук Олена Бородіна на українсько-ізраїльському симпозіумі, який відбувався в Інституті економіки та прогнозування НАН України.

Оскільки державна політика Україна тривалий час обходила фермерські та особисті селянські господарства, це призвело до того, що ми створили поляризовану структуру АПК: з одного боку великі й надвеликі підприємства, а з другого боку — дрібні фермерські господарства. 

Виробництво валового аграрного продукту розподіляється між цими двома секторами приблизно однаково: по 50% у різні роки з різними варіаціями. Але, якщо дивитися із зайнятості, то в організованому корпоративному секторі працює 20% економічно активного населення, тоді як в неорганізованому або індивідуальному — понад 80%.

На думку науковця, ефект масштабу в АПК себе вичерпав. Агрохолдинги стали дуже вразливі до цінових коливань на світових ринках. Вони входять у смугу, коли велика концентрація землі й виробництва приводять до збитків. Але наша система за рахунок пільг в оподаткуванні та монополізації каналів збуту дає можливість продовжувати нарощування виробництва й концентрації угідь.

Із 2008 року виробничі програми державної підтримки почали скорочуватися, зате програми компенсації ПДВ збільшуватися. Це закрита схема, до якої практично не допускалися пересічні виробники сільгосппродукції. У рослинництві 10% господарств забирали 80% коштів держпідтримки, а в тваринництві 5% поглинали 90% коштів», — зазначила Бородіна.

На її думку, внаслідок цього всі досягнення в технічному переоснащенні АПК, експорті, призводять до деградації грунтів, занепаду сільських громад, поглиблення бідності на селі, руйнування агробіоценозу.

Тому переорієнтація АПК на соціоекономічні засади й на досягнення цілей сталого сільського розвитку мають важливе значення», — підсумувала Олена Бородіна.