друкувати


Гройсман і Порошенко домовилися — перевиборів не буде, — політолог

2 серпня 2017, 11:21

Неголосування більшої частини фракції БПП за зміни до бюджету на 2017 рік не  варто розглядати як тріщину у відносинах між Президентом та прем’єром. Таку думку висловив  керівник програм практичної політики, експерт Інституту Політичної Освіти Олександр Солонтай в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com.

«Результати цього голосування свідчать про те, що Порошенко і Гройсман домовилися про такий формат: Гройсман щонайменше на півтора року залишається прем’єром, а фактична коаліція складається з двох гравців — БПП, «Народний фронт». Якщо голосів коаліції не вистачатиме на важливі для влади рішення, вони «дозалучатимуть», докуплятимуть, дозаохочуватимуть, дообмінюватимуть (залежно від ситуації) голоси різних фракцій і груп. Мій прогноз: така ситуація може протриматися аж до настання чергових президентських виборів. Позачергові президентські вибори вони як явище взагалі не сприймають. Змінити це може тільки глибока політична криза», — коментує  він.

Тобто ідилія в цьому політичному дуеті поки не порушена, переконаний Солонтай.

Якби було інакше, БПП взагалі б не голосували за бюджет. І Гройсман не зміг би його винести на голосування в принципі, правки «втопили» б іще на розгляді в КМУ. Тому я вважаю, що всі чутки про те, що між Президентом і Гройсманом якісь незрозумілі, важкі й напружені відносини — це не більше, ніж малювання теорії змови там, де її немає», — вважає політолог

Неголосування БПП за бюджет повним складом, на його думку показало наступне: «Багато БППшників просто «качають» свої права в округах, відчувають себе представниками влади та бажають отримати різноманітні преференції для себе, свого бізнесу і для своїх територій. А хлопці з НФ виявилися просто більш дисциплінованими: їм прийшла команда згори — і вони голосують. Тому Гройсман і Порошенко просто не морочили собі голову для того, щоб долучити достатню кількість голосів усередині БПП. Вони купили їх дешевше в інших депутатів».

Загалом же, Олександр Солонтай додає, що покірність Гройсмана перед Президентом продиктована ще одним важливим аргументом не в його користь — парламент не проголосував програму роботи  уряду, тому КМУ немає без неї річного імунітету. 

Якби програму роботи уряду затвердили бодай на рік, це б означало, що Гройсман — вільніший, більше не висить просто на «гачку» у Президента і може в будь-який момент вислизнути. Але навіщо такий прем’єр-міністр Адміністрації Президента? Тоді такі конфлікти, як-то неголосування за правки до бюджету, про які ви згадували, були б можливі. А зараз Гройсман повністю залежний і повинен діяти у фарватері Банкової. Він (Гройсман. — Авт.) не може «розлучитися», бо він залежний. Йому для цього треба стати самостійним гравцем», — підсумував він.