друкувати


Потенціал збільшення українського експорту в Канаду становить близько $40 млн

2 серпня 2017, 14:27

З 1 серпня 2017 року набула чинності Угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою, яка входить у ТОП-20 ринків у фокусі в Експортній стратегії України. Про це розповіла заступник міністра економічного розвитку і торгівлі, а також торговий представник України Наталія Микольська в інтерв’ю «НВ Бізнес».

За словами Микольської, Канада є одним із найбільших імпортерів (імпорт становить понад $400 млрд щорічно).

За оцінкою експертів International Trade Centre, Канада входить у ТОП-10 країн, з якими «недоторговує» Україна. Так, потенціал збільшення нашого експорту становить близько $40 млн.

Ця угода також передбачає прозоріші умови торгівлі, зокрема, вводячи принцип самодекларування. Канада — це великий ринок і країна зі стабільною політичною та економічною системами, високим рівнем доходу, та диверсифікації споживчих смаків і уподобань», — зазначила замміністра.

Вона зазначила, що в Канаді знають Україну та її продукти, оскільки в Канаді проживає 1,3 млн українців.  Тому можливостей для українських виробників-експортерів — безліч.

Насамперед, угода передбачає скасування ввізних мит на українські товари. Ставка 0 діятиме для 98% товарів українського походження. Наприклад, зараз, до моменту вступу в силу Угоди, діють ставки ввізного мита: готовий одяг — 17,2%, взуття — 9,7%, продукція транспортного машинобудування — 5,6%, овочі та фрукти — 3,8%, продукція хімічної промисловості — 4,5%.  І вже з моменту вступу в дію Угоди ці та інші групи товарів будуть вільними від мита», — уточнила Микольська.

За експертною оцінкою, угода також матиме позитивний ефект для малого та середнього бізнесу. Адже до секторів, які мають потенціал для найбільшого зростання, віднесено деякі товари харчової промисловості, зокрема, перероблені овочі та фрукти, заморожені продукти, шоколад і кондитерські вироби, меблі, окрема продукція машинобудування (насоси та компресори, обладнання для харчової переробки, одяг та взуття).

Хоча угода прямо не стосується залучення інвестицій, за нашими та експертними оцінками, ми очікуємо збільшення інвестицій з Канади в Україну, а також інвестицій з інших країн для розміщення переробних виробництв для експорту в Канаду та ЄС», — підсумувала Микольська.