друкувати


Вільна торгівля з Канадою стимулює українських експортерів

2 серпня 2017, 12:26

Зона вільної торгівлі з Канадою — чудовий шанс для виробників товарів із доданою вартістю, що стимулює переробну промисловість. Таку думку висловили в Українському союзі промисловців і підприємців.

Нагадаємо, що з 1 серпня між Україною і Канадою почала діяти зона вільної торгівлі.

Північноамериканська країна одразу відкриє для українців 98% свого ринку. Без мита вітчизняний бізнес зможе експортувати в Канаду перероблену сільськогосподарську продукцію, товари харчової, легкої, хімічної, нафтової та машинобудівної промисловості.

Проте очікувати миттєвих результатів в УСПП не радять. Торгівельній експансії на новий ринок має передувати розвиток логістики, маркетингові заходи, державні заходи із дерегуляції зовнішньоекономічної діяльності.

Зокрема, існуючий при УСПП Центр підтримки експорту вже давно вів перемовини та організовував спеціальні заходи із канадськими партнерами. Попит на українську продукцію є, але вона потребує більш ширшої та системної промоції.

Попит канадців на наші товари з високою доданою вартістю необхідно стимулювати. Для їхнього просування слід відкрити представництва в країні, що потребує суттєвих видатків. Також держава може зробити низку інших кроків: скасувати ліцензування інвестицій для створення представництв українських компаній за кордоном,  створити  більш ліберальні умови для повернення валютної виручки тощо», — розповів віце-президент УСПП, керівник Центру підтримки експорту Денис Красніков.

Наразі канадцям цікаві мед, майонез, кетчупи, вершкове масло. Але є конкуренція, адже Канада сама експортує аграрну продукцію.

Експерти УСПП рекомендують українському бізнесу, зацікавленому у виході на ринок Канади, розглянути, до прикладу, нетрадиційні ніші, але мати на увазі, що споживча продукція повинна пройти відповідну сертифікацію.

У будь-якому разі, в союзі готові надати інформацію про попит на канадському ринку, проконсультувати, адже працюють із північноамериканськими партнерами не перший рік.