друкувати


Газ підніметься в ціні на 53% — Кабмін

12 березня 2016, 14:49

Нову ціну на газ слід очікувати уже з 1 квітня. Про це повідомляє Кабмін.

Кабінет міністрів переглянув тарифи на газ для населення. Згідно підписаному МВФ меморандуму, газ подорожчає уже з 1 квітня. В той же час Міністерство енергетики повідомляє, що питання про підняття тарифів ще не обговорювалось. Хоча експерти стверджують - подорожчання "блакитного палива" буде уже через кілька тижнів.

Ще у 2015-му році Україною було підписано меморандум з Міжнародним Валютним Фондом, згідно якому ціна на газ має вирости на 285%. В ньому сказано, що з 1 квітня українці мають купувати газ по ціні, яка не нижче чим 75% від світової ціни. А вже з квітня 2017-го року населення буде платити за газ по світовій ціні.

З жовтня місяця, цього року,в Україні діє "соціальний" тариф на газ — 3600 грн за тисячу кубометрів. соціальна норма споживання газу в місяць складає біля 200 — 7188 грн (720 грн по "соціальному" тарифу і 1440 грн за повний трафік).

Згідно формулі, яку оголосив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, для того щоб розрахувати ціну на газ для населення, необхідно ціну ввезеного газу помножити на курс долара (по курсу) плюс 4% спеціального збору та 20% податку. до отриманої суми додаємо ціну за транспортування. В результаті ціна на газ складатиме 7219 грн.