друкувати


Аграрії мають намір легалізувати виробництво волоського горіха

31 липня 2017, 20:23

Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, представники Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) і Української горіхової асоціації обговорили проблемні питання регулювання експорту вітчизняного волоського горіха. Про це повідомляє Ubr.ua.

Зокрема говорили про проект закону, розробленого ВАР. Мета якого — впровадити систему електронного адміністрування обліку руху деяких товарів. Включно з горіхами.

Втім, у Держпродспоживслужбі вважають, що обійтися можна і без окремих «горіхових» законів. А для вирішення більшості нинішніх проблем підійдуть чинні акти.

Головна мета — вивести ринок з тіні, щоб не треба було уряду вводити ліцензування чи якось інакше регулювати цей ринок», — розповів голова асоціації «Укрсадпром» Дмитро Крошка.

Для цього, за його словами, досить на базі наявних і планованих горіхових садів налагодити виробництво продукції з підтвердженим легальним походженням. Подальше очищення і фасування дозволять підвищити ціну горіха майже удвічі. Таким чином додаткова вартість буде створюватися не за рахунок тіньових схем, а за рахунок переробки продукції.

Основна маса горіха знаходиться у приватних садибах. Під час скупки за готівку не платяться податки і немає підтвердження джерел походження горіха», — зазначив Крошка.

Сировину — нечищений і нелущений горіх — перекупники забирають по $1-2/кг. Національні трейдери відправляють товар на експорт вже по $ 2-3/кг.

За словами директора компанії Smart Lands Тараса Басистюка-Гаптара, набагато вигідніше було б купувати горіх-сировину по $1,5-2,5/кг. Переробляти його і продавати вже упакованим по $ 4-6/кг. Зокрема й за кордон. Басистюк-Гаптар додав, що переробка горіха дозволяє збільшити прибутковість бізнесу.