друкувати


Майже 70% українців проти скасування мораторію на землю

31 липня 2017, 16:31

Майже 2/3 громадян висловилися проти скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, майже 1/2 при цьому — за можливість продати свою землю. Такі дані отримано за результатами соціологічного дослідження «Актуальні питання земельної реформи в Україні», проведеного проектом USAID АгроІнвест, повідомляє «Економічна правда».

Результати дослідження показали, як громадяни України формують думку щодо ринку землі та які висновки роблять.

За результатами дослідження, на ставлення громадян до можливості вільно розпоряджатися своєю землею значною мірою впливають їхні очікування щодо наслідків.

Якщо людина очікує, що в разі застосування певної політики, наприклад, скасування мораторію, позитивні наслідки будуть вагомішими, ніж негативні, то ставитиметься до неї схвально. Якщо ж очікує переважно негативних наслідків — буде проти.

Виокремлено два способи, за допомогою яких люди дізнаються про речі, котрі мають для них значення: перший — на підставі власного досвіду, другий — інформація від інших людей, яку вони отримують у процесі неформального спілкування, навчання або зі ЗМІ.

Власний досвід мають громадяни, які прямо стикалися з певною політикою. У випадку мораторію — це власники земельних паїв, землевпорядники та інші фахівці у сфері земельних відносин, а також ті, хто вивчав законодавство й аналізував інформацію у цій сфері.

Проте далеко не кожен громадянин може зробити висновки самостійно. У такому випадку важливу роль відіграють зовнішні джерела інформації — ЗМІ, друзі та знайомі.

Безпосередні знання про земельні питання має близько 16,6% українців, які є власниками земельних паїв. Приблизно 6% населення самостійно опрацьовують законодавство або вивчають аналітичні огляди. Однак загалом у здобутті інформації про земельну реформу українцям властивий другий спосіб: 1/3 респондентів отримують інформацію з телебачення, газет, радіо та/або від колег, знайомих та друзів; решта, а це майже 2/3 респондентів, або не були знайомі із законопроектами щодо скасування мораторію взагалі, або не змогли відповісти, звідки вони отримують інформацію. 

Отже, знання українців про мораторій переважно базуються на інформаційному контенті, який створюють ЗМІ. Цю інформацію, ймовірно, вони обговорюють з друзями та знайомими, і саме на її основі роблять власні висновки.

Опитування підтвердили існування парадоксів у ставленні до ринку земель. Майже 2/3 громадян висловилися проти скасування мораторію на продаж земель сільгосппризначення, майже 1/2 при цьому — за можливість продати свою землю.

Це свідчить, що вони не розуміють, що мораторій і продаж землі – речі взаємовиключні. І що вимагаючи продовжити дію мораторію, вони вимагають від Верховної Ради продовжити обмеження їхніх конституційних прав. Їхній життєвий прагматизм вступив у конфлікт зі стереотипом, але самі громадяни цього конфлікту не усвідомлюють.