друкувати


Україна веде переговори з 22 країнами щодо експорту агропродукції

31 липня 2017, 12:32

Україна веде переговори з 22 країнами щодо можливості поставок продукції тваринного походження на їхні ринки. Про це повідомляє прес-служба Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів.

Нагадаємо, що загальна кількість українських підприємств, які мають право постачати свою продукцію на світові ринки, становить 1 693. Право експорту продуктів харчування тваринного походження за 2017 рік отримало 61 українське підприємство, внаслідок чого перелік експортерів цієї продукції розширився до 728 агровиробників з України.

За даними прес-служби, вітчизняні виробники за 2016-2017 роки відкрили й відновили експорт на ринки ЄС (молочні продукти), КНР (молочні продукти, яловичина), Ізраїлю (столове яйце, корми для домашніх тварин), Об'єднаних Арабських Еміратів (м'ясо птиці та продукти з нього, яловичина, м'ясо овець і продукти з нього), Королівства Саудівська Аравія (м'ясо птиці та продукти з нього), Єгипту (яловичина), Гонконга (столове яйце), Чорногорії (м'ясо птиці, мед), Сербії (м'ясо птиці ), Боснії і Герцеговини (м'ясо птиці), Лівану і Танзанії (м'ясо птиці та продукти із нього).

Станом на сьогодні право експорту на ринки ЄС має 281 українське підприємство, з яких 100 виробляють продукти харчування.

У повідомленні вказано, що наразі відомство веде переговори з 22 країнами щодо можливості поставок вітчизняної продукції тваринного походження на їхні ринки.

З даними Міністерства аграрної промисловості і продовольства, експорт української аграрної продукції, за підсумками 2016 року, зріс на 4,5% у порівнянні з 2015 роком і склав 15,5 мільярда доларів (42,5% всього експорту України). Головними продуктами експорту традиційно були зернові культури, рослинне масло і насіння олійних культур, соя, цукор і м'ясо. Ключовими ринками збуту виступили країни Азії (45,9% експорту, 7 мільярдів доларів), Євросоюзу (27,5%, 4,2 мільярда доларів), Африки (15,7%, 2,4 мільярда доларів), СНД (7, 7%, 1,2 мільярда доларів), а також США (0,9%, 45 мільйонів доларів).