друкувати


Для захисту аграріїв від рейдерів на Херсонщині створять штаб

29 липня 2017, 11:24

На Херсонщині найближчим часом почне діяти оперативний штаб у складі спеціалістів органів юстиції, правоохоронців та аграріїв, який забезпечить захист бізнесу від спроб рейдерських захоплень землі чи урожаю. Про це повідомив міністр юстиції Павло Петренко під час зустрічі з представниками аграрного бізнесу в рамках одноденного робочого візиту до Херсонщини, йдеться на сайті Кабінету Міністрів України.

За прикладом Херсонщини маємо намір створити оперативні штаби, які зможуть швидко й ефективно реагувати на будь-які незаконні дії з боку нечистих на руку ділків і в інших великих аграрних областях.

Такі штаби будуть створені на базі облдержадміністрацій. До них увійдуть юристи обласних управліньюстиції, правоохоронці та представники фермерської спільноти», — зазначив очільник Мін’юсту.

За всіма фактами спроб захоплення майна члени штабів виїжджатимуть на місця, надаватимуть правову допомогу та фіксуватимуть вчинені злочини з метою притягнення винних до відповідальності.

Ми маємо разом із правоохоронцями швидко реагувати на конфліктні ситуації, щоб особи, які поклали око на чуже майно, понесли сувору відповідальність», — додав міністр юстиції.

Очільник Мін’юсту також поінформував учасників зустрічі про успішний кейс захисту прав власності на землю в регіоні. У курортному місті Залізний Порт особа вирішила привласнити 5 гектарів пляжу. Однак, завдяки небайдужій позиції місцевих активістів та швидкій реакції співробітників управління юстиції і місцевоївлади, вдалося вберегти цю землю від рейдерського захоплення.

Причетні до цієї спроби захоплення особи понесуть відповідальність — усі матеріали вже передано правоохоронцям», — додав він.

Він також закликав аграріїв і всіх українців користуватися послугою Мін'юсту «СМС-маяк», яка є дієвим механізмом захисту майна від посягань. Суть даного сервісу полягає в наступному: у разі початку якихось реєстраційних дій власник майна одразу отримує СМС про це і може негайно звернутись до реєстратора із заявою про зупинення вчинення будь-яких незаконних дій з майном у реєстрі.

Міністр юстиції разом із головою Херсонської ОДА Андрієм Гордєєвим відвідали інформаційно-консультативний пункт Мін'юсту, відкритий у самому центрі Херсона біля площі Свободи.

Безпосередньо тут громадяни можуть отримати первинну юридичну консультацію, а також дізнатися адреси найближчих центрів та бюро безоплатної правової допомоги. Поспілкувались із громадянами, більшості з яких потрібна була лише консультація, куди звернутись або як правильно оформити документи. Фактично, отримати її вони можуть по дорозі на роботу чи додому», — прокоментував враження від роботи пункту очільник Мін’юсту.

Міністр юстиції також вручив перші документи батькам 5 малюків, які народилися у Херсонській обласній клінічній лікарні. Херсонщина серед лідерів у запровадженні зручних сервісів для батьків. Нині в регіоні усі 19 пологових приєдналися до ініціативи, завдяки чому 55% малюків отримують свідоцтва про народження безпосередньо у медичних закладах.

У рамках прес-конференції за підсумками візиту журналісти могли поспілкуватися з громадянами, які звернулися за допомогою до центрів та бюро правової допомоги Херсонщини.

Наше спільне завдання — сильна й захищена країна, в якій кожна людина знає свої права, реалізує їх і захищає. Держава гарантує ті права, які передбачені Конституцією й законом. Закон — один для всіх», — резюмував Павло Петренко.