друкувати


Інвентаризацію земель планують проводити під час запуску ринку землі

28 липня 2017, 07:34

Завершення інвентаризації буде проводитися у процесі відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення. Про це повідомив в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк в інтерв’ю «Телеканал 112».

За словами Мартинюка, є три категорії державних земель. Це землі, які перебувають у користуванні Академії аграрних наук (приблизно 400 тис. га). Ділянки у використанні підприємств Мінагро (приблизно така ж кількість). Також землі запасу, які перебувають у власності держави, від імені якої ними розпоряджається Геокадастр.

«Я б сказав неправду, якби говорив, що з державними землями все дуже добре. З ними все не дуже добре. Коли ми говоримо про інвентаризацію земель, переважно йдеться саме про цю категорію (землі запасу). Я вам скажу, що інвентаризація таким чином, як вона проводилася, на жаль, була неефективною, і я не думаю, що нам варто продовжувати цю практику. Скажу чесно, цю інвентаризацію проводили, не виходячи з кабінету», - зазначив в.о. міністра агрополітики.

Він додав, що ефективність використання земель Академії аграрних наук та Міністерства не надто висока. І шкода, що бувають такі випадки, коли на цьому процвітає бізнес в тіньовому режимі. Але, за словами Мартинюка, є напрацювання, як із цим боротися.

Коли говорять, що незавершена інвентаризація є перешкодою для початку ринку землі, ми відповідаємо: давайте спочатку виходити на ринок й уже в процесі завершувати інвентаризацію. До того ж, на це вимагають божевільних бюджетних грошей. Там прийшов Державний геокадастр з такими розрахунками, що 2 млрд грн нам потрібно на завершення інвентаризації (земель запасу). Я чесно й відверто кажу, що це нераціонально – витрачати такі ресурси», – підсумував Мартинюк.