друкувати


Мартинюк пояснив, що заважає запуску земельної реформи

27 липня 2017, 14:46

Законопроект «Про обіг землі» перебуває на етапі завершення, залишилося внести лише кілька виключно технічних нюансів. Що заважає запуску земельної реформи – розповів в.о. міністра аграрної політики Максим Мартинюк в інтерв’ю «Телеканалу 112».

За словами Мартинюка, відкриттю ринку землі заважає сприйняття питання землі в суспільстві.

«Взагалі, земля для українця – це питання великого сенсу. Сто років тому саме через земельне питання впала Українська держава. В українців традиційно до землі тепле й ніжне ставлення. Та водночас і специфічне. Плюс 17 років мораторію (на продаж землі) призвели до того, що це економічне питання вже стало політичним. Зараз по соціології, яка була досліджена рік тому, коли ми тільки входили в активний процес просування земельної реформи, 79% опитаних були за продовження мораторію, тому що їх політики залякали страшилками, які не мають жодного стосунку до реальності», – розповів в.о. міністра агрополітики

Він додав, що у питаннях земельної реформи МВФ не виставляє жодних параметрів, лише рекомендує можливий формат. До того ж, громадськість почала більше довіряти відкриттю ринку землі.

Я хочу сказати, що нинішні соціологічні дослідження показують зміни (ставлення суспільства до земельної реформи). Це вже приблизно 30% – за і 40% – проти, решта не визначилися. Фокус-групи, які ми проводили, також показують, що як тільки люди отримують повну інформацію про підготовану реформу, зокрема про те, що вона буде націлена на дрібних і середніх товаровиробників, до покупки землі не будуть допущені іноземці, агрохолдинги будуть обмежені 200 га в одні руки, вони змінюють своє ставлення до реформи», – пояснює Мартинюк.

За його словами, в Міністерстві аграрної політики та продовольства України розуміють, що будь-які зміни в земельній сфері виводять бізнес зі сфери комфорту. Попри це, трансформаційний період повинен минути, і тоді настане час вільного ринку.

Наразі залишилося внести лише кілька виключно технічних нюансів. Зараз законопроект на етапі, коли модель земельної реформи обговорюється з бізнес-асоціаціями. Це свідома позиція прем'єр-міністра: реформа повинна пройти широке обговорення, щоб ми почули різні думки. Зрештою, це реформа, в якій ми не маємо права на помилку», — підсумував Мартинюк.