друкувати


Держпродспоживслужба працює над наближенням законодавства України до вимог ЄС

26 липня 2017, 18:12

Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа зустрівся з представниками Української сторони «Платформи громадянського суспільства Україна – ЄС». Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

Сторони обговорили питання налагодження співробітництва у рамках виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у контексті сприяння проведенню євроінтеграційних реформ у нашій державі, донесення думки та рекомендацій громадянського суспільства.

Учасники зустрічі обговорили стан справ із розробки та прийняття необхідної нормативно-правової бази у сферах захисту споживачів, безпечності харчових продуктів та ветеринарії, фітосанітарної безпеки тощо.

Голова Держпродспоживслужби поінформував про прийняття Закону України «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров'я та благополуччя тварин», основні положення якого набирають чинності у квітня 2018 року. При цьому він звернув увагу на поточну ситуацію, яка склалася зі здійсненням позапланових заходів контролю Держпродспоживслужбою. Так, за словами Володимира Лапи, відповідно до спеціального режиму здійснення державного нагляду, який запроваджений Законом «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду у сфері господарської діяльності», позапланові заходи можуть здійснюватися за обґрунтованою скаргою споживача і лише за погодженням органу, який формує політику у певній сфері.

Такий підхід є малоефективним і не дозволяє захистити права споживача», - додав Володимир Лапа.

Крім того, на його переконання, доцільно напрацювати зміни до законодавства, якими передбачити право звернення до Держпродспоживслужби не лише громадянам, але й асоціаціям, як фізичним особам.

Бо ситуація, коли таке право мають лише фізичні особи, не правильна. Ми повинні консолідувати зусилля для того, аби відповідна норма була відображена в законодавстві», - додав Володимир Лапа.

Окремо учасники зустрічі обговорили питання функціонування саморегулюючих організацій в Україні, удосконалення законодавства щодо інформування споживачів про продукцію, підвищення відповідальності за неякісні продукти харчування тощо.