друкувати


Боротися з АЧС потрібно через розподіл тваринницьких господарств за ступенем їх біологічного захисту

26 липня 2017, 17:04

Запровадження в Україні принципу компартменталізації (розподілу тваринницьких господарств за ступенем їх біологічного захисту) дозволить підвищити ефективність заходів із профілактики африканської чуми свиней. Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

Наразі це питання відпрацьовується спільно з профільними асоціаціями та Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (FAO) шляхом розробки змін до Інструкції щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней та нових Ветеринарно-санітарних вимог до утримання свиней.

Відмічається, що компартменталізація є інструментом збереження міжнародної та внутрішньої торгівлі в умовах епізоотичного неблагополуччя через заходи підвищення рівня біобезпеки у свиногосподарствах різної форми власності. Процедура компартментизації передбачена законодавством Європейського Союзу, а механізми запровадження викладені в Кодексі здоров’я наземних тварин Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ).

Такий підхід дозволить стимулювати виробників до підвищення рівня обізнаності та ефективності заходів біобезпеки тваринницьких об’єктів, гарантувати забезпечення біологічної безпеки на свинокомплексах, запровадивши чіткий поділ тваринницьких господарств за ступенем їх біологічного захисту. Це відбувається шляхом напрацювання регламентованої процедури надання свинарського господарства статусу компартменту із АЧС. Заходи із компартментизації можуть стосуватися будь-якої інфекційної хвороби.

Передбачається, що компартменталізація проводитиметься на основі аналізу та якісної оцінки ризиків, пов’язаних із поширенням збудника АЧС, і характеризуватиме ступінь захищеності компартменту. За результатами аналізу та якісної оцінки ризиків господарство із високим рівнем біобезпеки може отримати компартмент з АЧС.

Слід зазначити, що компартменталізація є добровільною та здійснюватиметься виключно за бажанням оператора ринку.