друкувати


Хабар за отримання державної землі в оренду сягає 300—500 доларів за гектар — думка

26 липня 2017, 15:02

Перед запровадженням в Україні ринку землі має бути довіра до уряду та відсутність корупції. Про це заявив Іван Слободяник, член ради Асоціації фермерів та приватних землевласників України в ефірі телеканалу «Еспресо».

Слободяник розповів, що сьогодні на кону стоїть передусім державна земля, де хабар за отримання землі в оренду може сягати від 300 до 500 доларів за гектар.

«Якщо це буде ринок землі — уявіть, що буде», — підкреслив він.

Член АФЗУ зазначив, що ситуація щодо Бережинки та багатьох інших сіл із захопленням фермерських господарств пов’язана з кричущими фактами поводження спеціальної комісії, яка мала б протидіяти рейдерству.

Він додав, що сьогодні фермери дуже хотіли б купити землю, на якій працюють, однак не мають на це коштів.

Як їм конкурувати з великими гравцями, які будуть брати під 3—4% кредити на міжнародних валютних ринках, коли в Україні це 15—16% і фермерські господарства фактично не кредитують», — запитує Слободяник.

Він підкреслив, що 40 тисяч фермерів — це найчисленніша і найактивніша частка аграрного сектору та найактивніший клас, який зберігся сьогодні в селі.

За словами члена ради Асоціації фермерів та приватних землевласників України, спочатку потрібно завершити інвентаризацію землі.

Державної землі сьогодні взагалі 10 мільйонів гектарів за різними підрахунками. Вони по-різному використовуються. Якщо ми говоримо про державні підприємства, то, як правило, вони використовуються тіньовим способом за рахунок надходжень у кишеню керівника державного підприємства», — повідомив він.

Іван Слободяник також підкреслив, що прем’єр-міністр Гройсман говорить про ринок землі в той час, як міністр аграрної політики Тарас Кутовий подав у відставку, а виконувачем його обов’язків є колишній керівник Держгеокадастру та кум Гройсмана з Вінниці — Максим Мартинюк.