друкувати


Посівна під загрозою — Укрцукор

11 березня 2016, 15:22

Подальші «інтервенції» ДСБУ «Аграрний фонд України» знищать виробництво цукру в Україні. Про це йдеться у зверненні Національної асоціації цукровиків України (НАЦУ) «Укрцукор».

У звернені наголошується, що цукру, виробленого у 2014 та 2015 роках (0,5 млн тонн та 1,4 млн тонн відповідно) повністю вистачає для внутрішнього споживання. При цьому ціни на цукор останні 4 місяці не змінювались, що свідчить про стабільність ринку.

«Тому ситуація на ринку не потребувала втручання державних інституцій, основа мета яких регулювання ціни та пропозиції на ринку. Але ДСБУ "Аграрний фонд України" у вигляді продажу додаткових обсягів цукру за ціною на 20‐30% меншою ринкової вчиняє злочин проти держави. Іншого пояснення даних дій, як "розбазарювання" держрезервів з метою збагачення певних посадових осіб, ми не можемо знайти», — йдеться у зверненні.
НАЦУ додає, що за інформацією народних депутатів України, зокрема Генадія Бобова, у більшості випадків продажі відбуваються взагалі за готівку, без оформлення будь‐яких документів, що свідчить про просте розкрадання державних запасів.

«Звернення до місцевих органів влади та правоохоронних органів не дають результатів: "інтервенція" на день‐два зупиняється, потім у супроводі воєнізованої охорони знову відновлюється. Скоріше за все, "ділки на місцях" вирішили безкарно збагатитися за державний рахунок», — говорить голова асоціації Андрій Дикун.

Нагадаємо, що міністерство аграрної політики та продовольства України протягом 2015‐2016 років неодноразово повідомляло про факти крадіжок значних обсягів цукру зі складів Аграрного фонду та про намагання врегулювати ситуацію, в тому числі із залученням правоохоронних органів.

За словами цукровиків, легальний ринок цукру практично зупинився, адже цукрові заводи не можуть продати цукор за обґрунтованою ціною: «нелегальний» цукор потрапляє на прилавки за ціною, значно меншою від собівартості його виготовлення в Україні та світі.

«Відсутність коштів у цукровиків вже робить нереальною цьогорічну посівну кампанію цукрового буряка. Вона і так мала б бути на межі можливості через прив’язану до долара ціну імпортного насіння, палива та засобів захисту рослин. А зараз про початок посівної не може йти й мови – коштів немає і не буде через підривну діяльність ДСБУ "Аграрний фонд України". І тоді у 2017 році нас чекатиме дефіцит цукру на полицях та завезення неякісного тростинного цукру. З країни експортера цукру, ми перетворимось в нетто-імпортера та втратимо цілу галузь і десятки тисяч робочих місць. В результаті Україна залишиться без власного цукру, власних цукрових заводів на десятиліття. Невже цього добиваються Президент, Уряд та силові органи, закриваючи очі на грабунок держави регіональними злодіями?», — йдеться у зверненні.