друкувати


Ярема Ковалів звільняється з посади голови Держрибагентства

26 липня 2017, 12:39

Голова Державного агентства рибного господарства Ярема Ковалів вирішив залишити посаду. Про це повідомляє прес-служба Держрибагентства.

Відповідна заява була написана 19.07.2017 та має бути розглянута найближчим часом на засіданні Кабміну

Коментуючи заяву про звільнення, Ярема Ковалів зазначив, що за час роботи в Держрибагентстві було здійснено низку реформ, які точно визначили європейський вектор розвитку для українського рибного господарства.

 

Сьогодні майже у всіх регіонах запущено та працює якісно інший рибоохоронний патруль, промисловий вилов риби почав виходити з тіні, це добре помітно з показників вилову, які зросли в 2016 і 2017 рр. Завершується робота з європейцями над системою дистанційного моніторингу промислового вилову риби, триває електронізація галузі, розроблено законопроекти про сертифікат походження риби, Фонд підтримки розвитку рибного господарства, підвищення відповідальності за порушення правил рибальства. В рази спрощено систему видачі дозволів на промвилов риби, рибна галузь вперше отримає фінансову підтримку в рамках кредиту ЄІБ на 400 млн євро, а океанічний рибопромисловий флот через 18 років збитковості вперше приніс державі майже 40 млн грн», — зазначив він.

Він наголосив, що важливим напрямом, який було розпочато і над яким Держрибагентство продовжить роботу, є співробітництво з міжнародними партнерами та імплементація їхнього досвіду в Україні. Йдеться про програми співпраці та технічної допомоги від Норвегії та Естонії, угода із ГКРС ФАО щодо першої в Україні програми «Технічна допомога для ведення відповідального рибальства і сталої аквакультури» (наукові дослідження Чорного моря, розробка електронних систем контролю вилову в морі, тренінги для рибоохоронного патруля).

Ще одним важливим проектом, котрий перебуває на фінальній стадії розробки, є якісно нові та сучасні Правила любительського і спортивного рибальства, над якими відомство працює разом із громадськими активістами рибної галузі.

Я присвятив реформам 28 місяців свого життя. Це було дуже цікаво і дуже непросто. Фундамент закладено, отож зміни не зупиняться. Планую повернутися в бізнес», — зазначив Ярема Ковалів.