друкувати


Експорт агропродовольчої продукції України збільшився на 28%

25 липня 2017, 17:00

Український експорт агропродовольчої продукції у січні–червні 2017 року склав $8,77 млрд. Про це повідомляє заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

За даними Державної служби статистики України, це майже на $2 млрд – тобто на 28% – перевищило відповідний показник I півріччя 2016 року. 

За його словами, визначальними позиціями у товарній структурі вітчизняного агропродовольчого експорту залишаються зернові культури, насіння олійних, олія (в основному, соняшникова) та продукти переробної промисловості. Їхня сукупна частка становить 90% в аграрному експорті.

Основними ринками збуту залишаються три регіони – країни Азії, Африки та ЄС. Загалом на них припадає близько 90% вартості українського експорту сільгосппродукції», — розповів науковець.

Позицію основного імпортера вітчизняної агропродукції утримують азійські країни, які за січень–червень 2017 року закупили українського продовольства на $3,5 млрд, зазначив експерт. Частка Азії за цей період склала 39,8% від загального експорту аграрної продукції.

Близько третини вітчизняного експорту сільгосппродукції – 31,8% – припадає на країни Європейського Союзу. За І півріччя 2017 року вони закупили українського продовольства на $2,8 млрд.

Обсяги експорту до країн Африки склали $1,6 млрд – 18,2% від загального експорту аграрної продукції.

Характерною ознакою I півріччя 2017 року стало збільшення обсягів поставок української агропродовольчої продукції до всіх основних регіонів», — зауважив він.

Найбільші темпи росту експорту спостерігаються до країн Африки та ЄС.

Накреслилося пожвавлення експорту вітчизняної сільгосппродукції до країн СНД, у торгівлі з якими в останні роки спостерігалося стабільне падіння. Країни цього регіону за січень–червень 2017 року імпортували українського продовольства на $0,6 млрд, що склало 6,8% від загального експорту аграрної продукції.

За результатами І півріччя 2017 року рейтинг країн-імпортерів вітчизняної агропродукції традиційно очолила Індія, яка закупила українського продовольства на $1035 млн.

Друге місце утримує Єгипет, який імпортував з України сільгосппродукції на $862 млн.

Значну виручку українські експортери отримали також із Нідерландів ($589 млн), Іспанії ($584 млн), Туреччини ($485 млн), Італії ($439 млн) та Китаю ($435 млн).

Ці сім країн забезпечили понад 50% доходів від експорту продукції агропромислового комплексу у І півріччі 2017 року», — підсумував Пугачов.