друкувати


Фахівці виступають за приватизацію державних аграрних підприємств

24 липня 2017, 11:25

Фахівці вважають, що державні аграрні підприємства мають бути повністю або частково приватизовані. За це висловилося 67% респондентів у ході опитування, проведеного Асоціацією тваринників України у червні 2017 року.

При цьому майже половина всіх опитуваних вважає, що аграрні підприємства повинні частково контролюватися державою, а чверть — виступають за абсолютну їх приватизацію. Лише 14 % експертів висловилися проти приватизації державних підприємств та залишення їх у державній власності.

На сьогоднішній день у державній власності перебуває 127 аграрних підприємств, які мають у користуванні 25% від загальної площі землі сільськогосподарського призначення. Тобто, зважаючи на те, що землі сільськогосподарського призначення складають близько 71% території України (42,7 млн га), то понад 10,5 млн га з них належать державі.

Близько половини державних земель сільгосппризначення, а саме, 5,5 млн га, є орними, з яких близько 2,5—3 млн га здаються в оренду (здебільшого, без аукціонів), і майже 1 млн га перебуває у постійному користуванні державних підприємств та Національної академії наук. Як використовується решта державної землі сільськогосподарського призначення — невідомо.

Потрібно дуже зважено підходити до питання приватизації державних підприємств, і приймати рішення окремо щодо кожного. Має бути проведена прозора оцінка кожного об’єкта: чи дійсно він є збитковим й чи його потрібно повністю передати в приватні руки. Можливо, навпаки, є можливість відпрацювати механізми, які дозволили б цьому державному підприємству не бути збитковим, і воно приносило б прибуток до бюджету нашої країни. Звичайно, що декому сьогодні вигідно умисно доводити державні підприємства до банкрутства, щоб потім продати їх у приватні руки за копійки і мати з цього зиск. Але ж саме аграрні підприємства є важливою складовою, яка формує бюджет  нашої країни. І якщо їх просто віддати невідомо кому, можливо, й іноземцям, то що ж залишиться нашим дітям? Тут повинна бути чітко зважена і прозора державна політика!», — вважає голова Асоціації тваринників Ірина Паламар.